Fredagsbrev, arkiv

27 september 2019

Så fruktansvärt, sa Bill. Sorgligt och fruktansvärt sa Bull. "-jättetråkigt", sa Nurmos...



Nyss hemkommen från ett somrigt Rhodos så var det åter dags för ett nytt Fredagsbrev. Vi inleder med ledsamheter. När jag tidigare läste att Muscle Hustle skulle flygas tillbaka till USA för att vridas ur till sista droppen så blev jag ganska bitter. Tycker faktiskt att det är ganska cyniskt och plånboksstinkande att göra så mot hästen. Läser nu att Muscle Hustle nu dött därborta och då känns det inte som att jag vill kommentera ärendet mer. Så jäkla trist och sorgligt.

Sedan kunde man läsa om en stackars häst som fallit död när i ett travstall. Det var då inte vilket stall som helst utan ett av de mest industriinriktade fabriksstallen i landet. Orsaken till dödsfallet kommer väl fram tids nog och absolut så kan det vara tillfälligheter. Att Nurmos sedan väljer att kommentera den sorgliga händelsen med, "-jättetråkigt" passar ju den finska gruvmannen perfekt..

Över till överordets popularitet bland landets travjournalister. I onsdags startade Robber Bergh en häst som han tyckte hade svag form och inte kändes som bäst. I stället för att hänga i dödens på en stark motståndare valde Bergh rygg ledaren (detta på en bana med dubbla open stretch). In på upploppet så kunde man så kliva ut i banan och avgöra i god tid. Inget speciellt med detta kan tyckas men i Aftonbladet kunde vi läsa om "-Berghs genidrag". Jag vet inte vad du tycker men nog skall vi väl kunna förvänta oss LITE mer av en kusk i ett lopp innan det är ett genidrag?! Media haussar så det visslar om det...

Några ord om det politiska läget. Greta gråter, Greta fördömer, Greta hotar och Greta gör massor, med munnen. Samtidigt som Greta kraxar sig hes så håller en thailändsk flicka sedan lång tid på att plocka skräp i och kring den flod där hon bor. Att GÖRA noteras inte men att PLADDRA ger eko i hela PK-världen. Tänk om Greta istället med tårar i ögonen ifrågasatt det samhälle hon själv lever i där gruppvåldtäkter, bilbränder och gängskjutningar sker dagligen utan att "de vuxna" politikerna gör någonting alls, hade hon fått samma respons från "de goda" då?

Noterar även att SD nu är snubblande nära att bli landets största parti! Ärlighet, verklighetsförankning och anständighet kommer alltid att löna sig...

Det är åter dags för Kriteriehelgen och som traditionen bjuder så kommer här mitt lilla minne från det Travkriterium där "vårt stall" hade ettan, tvåan och trean i mål. Håll tillgodo.

------------------------------------------------------

Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxige Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen. Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på.

Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill du veta en sak? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på Solo Hagen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet utan knäkappa på Solo Hagen som gick så trångt att han även hade senskydd. Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.


Fler minnen från den söndagen.
Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så ligger parkeringen där en pensionerad polis under många år gestikulerade vilt då han med stor tydlighet visade hur vi skulle parkera (ibland stod han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekade med HELA handen. Denne man var som sagt en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.

Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det Öl-hak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där press centret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.
Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek,”-kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er”. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. “-Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång”, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg loppet tillsammans på samma tak..

Denne föredetta polis och parkeringsvakt finner du idag nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps där han fortfarande  letar vinnare. Vi är än idag  goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet...
-----------------------------------------------

Med dessa ord är det dags att slå igen för den här veckan. Innan jag önskar dig en fin helg så skall du få några heta tips. Vi kan börja med IDOL där båda mina tidiga tips nu är med bland de 12. Att lira Christoffer och Dao kommer att löna sig, lita på rosa. Vi håller nu på att boka upp sista platserna till vår travweekend i Berlin 15-18 november och du är mer än välkommen med. Inom några veckor skall vi även göra klart med vinterns kommande resa till Prix dÁmerique, även här är du hjärtligt välkommen att göra en intresseanmälan. Avslutar med en vinnare till lördagens V75a från Solvalla och även lämna klart på Kriteriet. Om vi börjar med V75 så är Betting Gangster stenis i tredje avdelningen. Den här gången är inte Jepson med i loppet så risken att bli överkörd har således minskat drastiskt. 9 gånger ouzon som tack för stödet. Årets Travkriterium ser ut att bli ett rivigt lopp och vinnaren heter Staro Nashville! 29 gånger smakar mumma. Som sagt, ha en härlig helg så hörs vi igen nästa fredag och gläm inte att göra en intresseanmälan till Berlinresan och Prix dÁmeriqueresan.

Visste du förresten att Stefan Löfven trodde att Staffan Westerbergs pannkaka gick att äta på riktigt.

Så får det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig