Fredagsbrev, arkiv

29 september 2017

Jamas...

Jorå, vi är ju nere på Rhodos med ett resegäng och har det förträffligt. Idag hade vi chartrat en egen båt och hade en skön dag till sjöss innan vi lade till i Kolymbia hamn där middag på en fantastiskt trevlig fiskerestaurang väntade.

Hemma i Sverige verkar det mest vara tokerier. Media håller på att blåsa upp 79 muppar som skall gå med fanor i Göteborg på lördag och skrika slagord åt de som vill lyssna (dvs. ingen). Aftonbladet har "kartlagt" dem noga och lagt ut bilder och bostadsorter i kronologisk ordning. Jag har egentligen inga problem med detta men det hade ju varit klädsamt om man gjorde detsamma med alla de islamistiska odjur som befinner sig i Sverige för att planera terrordåd osv. Men icke sa Nicke, här råder en PK-anda så stark att man blir spyfärdig. På måndag är allt tyst kring de 79 mupparna igen och media släpper denna happening och börjar väl ladda upp för mer luftpastejer mot SD och liknande...

Trav nu. Stefan Hultmans tid i rutan blev ungefär så kort som jag innerst inne befarade. Klart det inte går att sätta en kunnig person som är helt oberoende av alla aktiva, det kunde man ju räkna ut direkt. Till skillnad från alla TV-Nissar och Nissor (Kanske med undantag av Micke Nybrink) så måste de ju hålla fast vid sina ryggdunkarvänner och även de ovanför sig som de själva får chokladtungor av. Per Skoglund har sitt "gäng" att ta hänsyn till, Tillman likaså. Hon kör ju dessutom lopp och skulle ju aldrig någonsin våga säga vad hon ser eller tycker då det ju troligtvis INTE skulle gynna hennes körverksamhet. Patrik Skoglund jobbar för Kanal75 samtidigt som han som hästägare aktivt var ute och bojkottade Jörgen Sjunnesson. Matteus har ju ett finger (tunga) med överallt och måste ju vara "poppis" hos alla. Kristian Huselius är ett kapitel för sig. Storspelare med fett läder och dessutom hästägare hos ett flertal tränare. Tror du att han skulle våga döma ut fortsättningen på Nurmos Kamikazeuppdrag med stackars Tjacko Zaz?! Knappast, det gäller ju att klia rätt ryggar. Här sticker då Hultman ut en aning. Han har aldrig varit "tjenis" med alla och heller ej behövt vara det. Skall sanningen fram så har få tränare haft så mycket skitsnack bakom ryggen som just han. När Stefan då sätter sig ner för att vara med och dela information till tittaren så blir det genast "jobbigt" för Kanal75 och deras lilla kompisgäng. Man kan ju inte sitta och säga att en halt häst är halt och andra sanningar. Näe, det där blev visst lite FÖR bra. Av alla hyllningar från folket att döma så kan man ändå inte säga annat än att Hultman var en formidabel succé! Jag hoppas och tror att vi får höra och se Stefan snart igen, helst i ett annat forum än det köpta...

Så även några ord om Nimbus C.D. Bedriften att släpa upp honom från källaren hos Per Nordström var av den högre skolan och att Hultman sedan lyckades montera ett staket i raden torde givit plats i travets Hall Of Fame bara det! Nimbus köptes ju dyrt av Mats Sundin, glidaren som efter noggrant mätande utnämnt sig själv som tätare än självaste Foppa. Köpet av Nimbus var ett ordentligt riskprojekt men det förstod nog inte "Sudden". Samma Sundin som tidigare ägde Rebellion och sedan petade Örjan till förmån för Kim Eriksson då Mats hade sin klara uppfattning att Sobrilström var på dekis! Efter att Stefan råkade ut för sin sjukdom så blev det oroligt i det Sundinska lägret. Efter snabbt och ogenomtänkt övervägande så hamnade Nimbus sedan hos Koboltkungen nere i Paris. Där hamnade Nimbus föga överraskande längst ner i gruvschakt 23 hos Souloy. Där höll väl pållen nästan på att dö innan han åter flyttades. Transporten gick till Bold Eagles tränare! Där ute gasar man ju om möjligt ÄNNU mer än hos Souloy. Hela Parisäventyret blev ju ett praktfiasko och det var väl med viss tvekan som Peter Untersteiner tog sig an det omöjliga uppdraget att försöka väcka stackars Nimbus till liv, än gång till! Det hann bli ett kval innan Nimbus bräckte ner. Nu är han i konvalecentstall (samma som Nurmos brukar skicka de djur han kört sönder). Jag lovar att äta upp den doja som falska Annie Lööf skulle äta upp om hon skulle bli det stödhjul åt Löfven som hon nu blivit, om Nimbus C.D. någonsin går ut och vinner ett lopp...

Det om detta. Vi har en Kriteriehelg framför oss och traditionsenligt så kommer här mitt Kriterieminne den dagen när Uffe Nordin gjorde det som Svante Båth inte kommer att lyckas med på söndag. Håll till godo.

---------------------------------------------------
Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxige Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen. Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på.

Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill du veta en sak? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på Solo Hagen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet utan knäkappa på Solo Hagen som gick så trångt att han även hade senskydd. Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.


Fler minnen från den söndagen.
Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så kan ni eventuellt fortfarande mötas av en extremt energisk parkeringsfunktionär (ibland står han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekar med HELA handen. Denne man var en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.
Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det Öl-hak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där press centret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.
Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek,”-kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er”. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. “-Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång”, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg loppet tillsammans på samma tak..
Denne fd. polis kan vi alltså, än idag se på Solvalla där han, med outslitlig pondus dirigerar in bilarna på grusplanen. Sommartid sitter han nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps och letar vinnare. Vi är fortfarande goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet...
---------------------------------------------------

Nej mina rosa underbara vänner. Ha nu en fin Kriteriehelg så hörs vi nästa fredag igen. Idol är i full gång och från och med nästa fredag skall ni få fina lir dit. Förra helgen så satt ju Vinnare med Sobrilström lika stenklart som det var sagt. Till denna helg så har jag en skön vinnare i avdelning 3. Cab Hornline med Lennartsson till 9 gånger Ouzon. Jamas! Och Kriteriet vinner Peter Ingves med Da Pepperboy till 23 gånger mjölet!

Visste du förresten att saltet i våra tårar kommer ifrån maten vi äter. Det är genom blodomloppet som det transporteras till ögats tårkanal.

Så får det bli...

1 kommentar:

  1. idag var du onormalt brutal!
    men OK då, du är i alla fall ärlig!

    SvaraRadera