Fredagsbrev, arkiv

10 februari 2017

Soppan blir allt tunnare...

Börjar man tröttna, eller hänger man helt enkelt inte med längre? När jag började med trav i slutet av 70talet så gick det så där härligt långsamt. Under en tävlingsdag på Solvalla en onsdagskväll hann farsan och jag knalla iväg från gula ölcafét på läktarplats efter ett lopp, gå in på stallbacken och träffa Olle Sahlin (farsans kompis och ni yngre än Adielsson vet ändå inte vem han var) inne på Wallenco, sedan tillbaka till ölcafét innan nästa lopp gått! Idag är det för det första inga som knallar längs platserna en tävlingsdag och Wallenco finns inte längre kvar men lopp körs det, i parti och minut.

När det varit anmälningar till Solvallas tävlingar så väntade man under torsdagseftermiddagen på att Runar Sandberg skulle ropa i högtalarna över stallbacken att programmen nu kommit till kommande tävlingar. Full fart över backen och ner för trappan på den gamla fina inskrivningen och där nere bland riktiga vojlockar och hederliga stänkskydd låg programbuntarna på bänken! Vi i “de stora stallen” hade alltid en tjockare bunt med program medan Raymond Ström, Hasse Svensson, Kurt Kyrk och de andra småtränarna fick nöja sig med betydligt färre travprogram. Tillbaka in i stallet och sedan programläsning i fikarummet.


Travronden kom ut en gång i veckan och sedan hade man Solvallaguiden samt Rikstotoguiden, thats it! Travronden var superviktig! De komprimerade och plottriga startlistorna till landets tävlingar var de enda man kunde finna. Här fanns inget internet och inga totomater. Hittade man en vinnare uppe på Bergsåker så var det bara att åka in till depeschkontoret på Dalagatan och lira! Några dagar senare kunde man åka tillbaka och hämta ut degen. V65 (dåtidens V75) lämnade man in på Posten och det skulle ske senast klockan 18 på fredagar. Fick man in systemet så kom ett utbetalningskort i brevlådan några veckor senare!
Idag är det nya tider och naturligtvis så BORDE man ju tycka att det är mycket bättre nu med datorer, ett fullständigt bombarderande av trav, tips och annan info. Men känner man verkligen så? Det obehagliga är att jag faktiskt inte kan säga att jag gör det. Jag är överöst av trav och information och nu ligger Travronden på nätet ihop med Lennart Persson & Henrik Ivarssons Hänt-Extra projekt i överflödet av information. Och nu har även “Sulkysport” klämt sig in i smeten. Allt detta tillsammans med Twitter, Facebook och Poddar (larvigt ord för inspelade ljudfiler) gör att jag bara blir trött…

I snart 20 år har jag komponerat detta Fredagsbrev och jag hoppas och tror att det är ett precis lagom format och jag är stolt över att ha så många trogna läsare som hängt med under vägen. Skulle jag prångla ut information varje dag så hade det inte varit samma sak. För mig så finns inget som helst sug efter all den information som vi nu överöses av. Jag har faktiskt inte ägnat t. ex. “Sulkysport” en enda sekund, jag väljer var jag vill plocka min information…

Travet går för fort för mig idag. Loppen går för fort, tipsen kommer sprutande från alla håll och sedan all denna “skvallerpress” som mer och mer breder ut sig gör att jag bara blir trött. Jag blundar och hör i mitt inre Runars stämma ur de rasliga högtalarna, “-nu går det bra att hämta programmen till onsdagens tävlingar”.

Nu i helgen körs V75 på Solvalla och i sista avdelningen kan vi dunka in på Beppe AM. Vi får 6 gånger ostbågarna. Dundra in! Jag vill även ge dig tips till helgens Mello som körs i staden med ständigt undantagstillstånd, Malmö. Förra helgen hade jag fyra av fyra i tipset men hade Ace Wilder till andra chansen istället för direkt till final. Knattarna runt om i Svedala ville annat och hon gick hela vägen, med magtröja och allt. Denna helg är startlistan vidrigt usel men då jag är en stor beundrare av, nu mer, nedlagda Timoteij så känner jag i alla fall lite värme när jag hör Roger Pontare! Jag VET att han är totalt fel idag 2017 men till andra chansen tror jag ändå vi kan rösta honom. Som sällskap får han skrällen med de mustaschklädda transvestiterna som Ola Salo plockat ihop. Om du sedan lirar Lilla Ingrosso och Fisa-Lisa Ajax direkt till final så gör du en fin slant. Bästa oddsen hittar du här. Med dessa ord vill jag önska dig en fin helg så hörs vi igen nästa fredag.

Visste du förresten att polisen vid namn Peter Springare verkar tala sanning.

Så får det bli…

1 kommentar:

  1. Kan bara hålla med Dennis. Tänk när prellistan var klar och man jämförde med Färjestad eller Mantorp eller Axevalla. Den spänning man upplevde då kan inte pratkvarnarna skapa hur mycket de än försöker
    Springare är ett bra namn på en som levererar sanning i dessa PK-tider.
    Hoppas du fortsätter med ditt fredagsbrev länge än även om vi inte alltid har samma uppfattning.

    SvaraRadera