Fredagsbrev, arkiv

23 september 2016

Svenskt Travkriterium...

Så har löven börjat falla och det är åter dags för årets Travkriterium på Solvalla! En av huvudstadsbanans största travdagar på året. Jag minns förr i tiden när det faktiskt var mycket folk ute den här söndagen och jag minns flertalet Kriteriefester som alltid blev mycket minnesvärda. Kriteriefesten blev alltid lite mer “lokal” och intim i jämförelse med storebror “Elitloppsfesten”. Det här var på den tiden då det var EN fets, för alla! Långt innan dammsugarmunstyckesförsäljaren Brolin började leka krögare i Stockholm. Det fanns ingen “Hockeyligan” som skulle agera festarrangör (vart tog dom vägen?), det var helt enkelt bara EN Elitloppsfest och EN Kriteriefest.

De bästa festerna hölls nästan alltid på Lorry och jag kan lova att om man grävde lite bland gamla travkollegor och vänner skulle vi hitta stoff till en helt underbar bok! Den sista Elitloppsfesten på Lorry avnjöts den 29 maj 1999. Samtidigt som Rolle Davidsson slet sula på dansgolvet och Åke Lindblom “läppjade” på något starkt så vann Charlotte Perelli (då Nilsson) Eurovision Song Contest nere i Jerusalem med Take me to your heaven. Bara någon vecka senare så drabbades Lorry av ett brandattentat och med det så gick Lorry i graven och kommande Elitlopps och Kriteriefester fick söka nya lokaler och den som tycker att sunkiga Grand Garbo kunde vara jämförbart har varit för ofta i Ullared…

Lorry brann.

Tillbaka till Kriteriet. Som traditionen bjuder så kommer här min lilla anekdot kring Kriteriet år 1982, året då Fricken borde ha vunnit loppet.

****************************************************************************
Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxige Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen. Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på.

Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill du veta en sak? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på Solo Hagen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet utan knäkappa på Solo Hagen som gick så trångt att han även hade senskydd. Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.


Fler minnen från den söndagen.
Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så kan ni eventuellt fortfarande mötas av en extremt energisk parkeringsfunktionär (ibland står han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekar med HELA handen. Denne man var en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.
Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det Öl-hak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där press centret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.
Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek,”-kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er”. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. “-Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång”, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg loppet tillsammans på samma tak..
Denne fd. polis kan vi alltså, än idag se på Solvalla där han, med outslitlig pondus dirigerar in bilarna på grusplanen. Sommartid sitter han nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps och letar vinnare. Vi är fortfarande goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet...

****************************************************************************
Vi går vidare. Är just nu nere på Rhodos för att ordna det sista inför den resegrupp som anländer nästa vecka. Skall bli roligt att erbjuda dem en trevlig reseupplevelse. Här nere smaka Fetaosten och oliverna fantastiskt och jag skulle ljuga om jag sa att Mythos-beer smakade sämre. Mer resor förresten. Vi har nu bokat upp allt inför vår weekend i Berlin sista helgen i november. Vi har några platser kvar och jag törs lova dig en kanontrevlig helg med glada människor. Vi skall naturligtvis gå på trav nere på Mariendorf och som vanligt så är målet att vinna tillbaka hela respengen. Vill du hänga med så kan du läsa mer om resan här.

Nu måste jag dra vidare och jag avslutar med en riktigt fin vinnare till lördagens V-75a. I fjärde avdelningen vinner Per Lennartsson med Hazard Sund till nio gånger Tzatsikin. Vassego. Ha en trevlig Kriteriehelg så hörs vi nästa vecka.

Visste du förresten att SD nu visst är landets största parti.

Så får det bli…

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar