Fredagsbrev, arkiv

12 augusti 2016

Tråkiga travlopp och köpta TV-muppar...

Så otroligt tråkiga travloppen har blivit. Det VAR bättre förr! Vi säger hela tiden att travsporten “går framåt” och utvecklas. På vilket sätt ser vi det? Jo, de springer FORTARE! Är det ett tecken på att det har blivit BÄTTRE eller bara att de springer FORTARE?! Om du har tur kan du idag på Blocket hitta en välvårdad VOLVO 240GL med över 30 år på nacken som är i det närmaste rostfri. Knapparna sitter kvar där de en gång monterades, motorn spinner fortfarande som den alltid gjort och i princip håller bilen samma skick som när den lämnade fabriken. Om du om 30 år lyckes hitta en DACIA, MAZDA, MERCEDES eller egentligen vilket märke som helst med tillverkningsår 2016 så har du lyckats med något omöjligt!

Förr tillverkades bilar för att hålla länge, vara driftssäkra och i trafik under många år (Tänk Inbo Speed, Tulleman eller liknande). Idag är det ett annat koncept inom bilvärlden. Prestandan är bättre, tekniken är mer utvecklad men kvalitén och tanken på ett långvarigt brukande är puts väck. Inom travsporten följer vi med i samma fotspår. Hästarna springer fortare, startar tidigare och är troligtvis “bättre” som tävlingsmaskiner än tidigare men, hua vad tråkigt!

Minns du Rubriks kub? En kloss med massa olikfärgade småklossar som skulle vridas fram och tillbaka tills färgerna var enhetliga på kubens alla sidor. Nördarna hade tävlingar i detta och jag kan meddela att jag var usel “kubare”. Jag lyckades ALDRIG få ihop kuben utan fick istället flytta de färgade klistermärkena tills det “stämde”. Bland experterna så blev dessa tävlingar ganska tråkiga då man oftast vann på en tid kring 7 sekunder! Vad gjorde man då? Jo man försvårade genom att göra kuber med många fler “klossar” i, man tävlade med fötterna och det har till och med avgjorts tävlingar där man löst kuben med förbundna ögon! På så sätt blev det hela tiden spännande (för de som nu gillade denna “sport”) att följa tävlingarna.

Tillbaka till travet. Jag tjatar ju regelbundet om det här med farten och de minskade marginalerna i loppen och har länge väntat på att någon travbana i landet vågar genomföra den ultimata förändringen kring underlaget! Jag vill se en bana som är MINST 3-5 sekunder långsam där marginalerna ökar och den BÄSTA och starkaste hästen vinner. Här kommer vi då tillbaka till det jag började med, de extremt tråkiga travloppen. Ett ganska nytt fenomen är “skräcken för dödens”. I nio lopp av tio så är det tokkörning in i första sväng där man stångar sig blodiga i kampen om ledningen. När kampen är slut (vilket en del dödenskuskar har lite svårt att inse exakt när den är) så har det antingen blivit ledning eller en snygg parkering i vinnarhålet. Efter 500m körda så är de flesta lopp faktiskt avgjorda. Fick ledaren behålla sin position utan större strid så innebär det väldigt ofta vinst. Har det istället blivit tokkörning så är det kört redan efter 500m och någon ur andraklungan kommer att segra.

Det här tycker jag är astråkigt. Det är faktiskt få lopp idag som vinns på taktik, tempobedömning eller liknande. Det här snacket om att kunna “köra på klockan” är historia. Antingen får du maska bort i ledningen eller så är det vansinnestempo där framme vilket innebär att de kuskar som sitter längre bak knappast behöver titta på sina klockor, de har fullt upp med att komma upp i en rygg. Jag skulle vilja att HELA loppet har betydelse för utgången av detsamma, inte bara körningen första 500m. Ett sätt att komma tillrätta med det här skulle vara att vi harvade upp banorna så att det blir mer utslagsgivande. Hur spännande skulle det inte vara om vi fick se Usain Bolt över 400m?! Vad tror du…

Kommer du ihåg när PK-idioterna hävdade att flyktingmottagandet skulle vara en guldgruva för Sverige?! Lisa Nilsson, Malena Ernman, Niklas Strömstedt, Henrik Schyffert var några i raden av alla fega PK-idioter som ville skapa sig lite extra PK-status genom att anamma lögnerna. Hua…

Mer trav och då Åby-trav. Nu försöker Bergharn få med sig fler tränare till sin “bojkott” av banan. Naturligtvis har det börjat knorras lite bland hästägarna och hans bojkott är på upphällningen. Personligen är jag lite kluven till det hela. Bevisligen så tävlar ett stort antal tränare på banan utan några större problem och hur mycket “fel” banveterinären agerat mot Bergh står i alla fall för mig inte glasklart.

Över till tyckarna. Äntligen har det fladdrat till lite i märkesskjortan på Huselius. Kolgjini klev emot när Huselius “dömde ut” Christoffer Erikssons epitet som “toppkusk” efter en mindre bra styrning nyligen. Det här är egentligen ganska intressant eftersom det är ett fasligt tassande på tå bland travfolket då de flesta sitter i knät på varandra och äter ur samma bunke. I lilla travsverige har vi nämligen ett stort problem. Tv-folk, hästägare, spelare, tipsnissar, kuskar och tränare är ofta, samma person! Det här är inte bra. Vi har då t. ex. Huselius som är hästägare, storspelare, tipsnisse och TV-mupp på samma gång! Jennifer Tillman är ett annat exempel. Hon är rutinerad TV-mupp som nästan dagligen gör gratisreklam för familjeföretaget “Tillmans” på dressen. Jennifer är med och tippar i sändningen, hon skall sedan sätta betyg på sina kollegor och ibland även intervjua konkurrenter som hon senare skall tävla emot och där få svar på de taktiska dispositionerna.nInget vidare om du frågar mig. Per Skoglund har sedan länge ett nära umgänge med folket kring Erikssund vilket torde hämma honom en aning i sitt utövande. Så här kan vi hålla på och jag tycker inte att det är så lyckat. Micke Nybrink som “bara” är tipsnisse och TV-mupp har ju visat tydligt hur knepigt det kan bli när han, i sin roll som tipsnisse och staketkusk står i studion och t. ex. dömer ut Tarzans stallkörningar. Lite senare i samma studio förväntas då Tarzan medverka och berätta om stallets chanser under tävlingsdagen. Du ser ju, det här är inte bra. Som vanligt så har jag en del idéer även kring hur detta skulle kunna styras upp och skulle det vara så att Kanal75 eller OTW vill ta del av detta så kan ni höra av er.

Nej mina vänner, två koppar kaffe är nu urdruckna på Bageri Ekerö och jag tänkte stänga ner för idag. Innan jag önskar dig en härlig helg så vill jag påminna om vår weekend till Berlin i november. Det var ju stortrav på Mariendorf nyligen och alla som var där hade det trevligt. En kontrast är då naturligtvis vardagstrav under årets mörkaste månad men trivseln är inte mindre för det, tvärs om. Vi har många wurstar och pilsner som väntar. Vill du hänga med så kan du läsa mer om resan här. Nu vill jag att du får en fin helg trots att  det blivit hösttemperaturer redan. Vi avslutar med att gräva fram en vinnare till helgens V75a nere på Åby. I andra avdelningen så får Blytung Am Jorma i vagnen och låt de andra lira på Untersteiners överskattade pålle så får vi 11 gånger moset.

Visste du förresten att Sala Stadshotell blivit flyktingboende.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar