Fredagsbrev, arkiv

29 juli 2016

Breddsporten på väg att dö, eller...

Sedan förra fredagen har det hänt saker inom vår kära travsport. I söndags fick vi se ett bevis på att breddsporten fortfarande sprattlar till ibland. Stochampionatet vanns av en liten amatörtränare från Sundbyholm och hästen Galactica kördes av Lars-Åke Söderholm, en av de mindre anlitade kuskarna kan man nog säga. Fabriksstallen hade laddat för fullt och flera av stona såg ganska övertända ut strax före start. Adrian Kolgjini och Sobrilström körde sina hästar i ledning respektive dödens och här har det babblats om huruvida de levererade fullgott i sina dyra skrammelvagnar. Det spelar nu mindre roll när de ändå blev rejält akterseglade av Galactica över det långa upploppet. Mycket glädjande att “bredden” kunde slår ut “toppen” för en gångs skull…

Bara ett dygn senare var det full fart nere på Våmb där Lutfi Kolgjini byggt upp ett riktigt snyggt evenemang med sin auktion. Tyvärr så är hela kalaset intressant för c:a 3 % av landets tränare och hästägare. Några få miljonärer som kastar pengar fram och tillbaka mellan sig. Nu betalades det gladeligen 2, 7 miljoner kronor för en häst som med ungefär 80 % sannolikhet aldrig kommer att betala sig, men det spelar nog i sammanhanget mindre roll. Det fanns i alla fall några mindre aktörer som valt att mingla runt nere på Våmb och en del av dem kunde vara med och rycka lite i småsmulorna som blev över när de stora elefanterna smackat i sig det de ville ha från det uppdukade unghästbordet.

Det är naturligtvis bra att NÅGON i alla fall kan och vill satsa i sporten som trots allt raskt rasar utför men när hästar ropas tillbaka trots bud på 700 000:- så blir det väldigt tydligt att sporten på sikt inte har någon större glädje av dessa magnater.

Samtidigt som Stochampionatets helg närmade sig crescendot under söndagen var det på Solvalla breddtrav av bredaste sort. Här fick Patrik Sjöberg åter chansen att vara med och köra travlopp och han tog sig runt utan missöden och gjorde väl ingen besviken. Vad jag däremot kan konstatera är att Patrik Sjöberg helt saknar feeling för det här att köra häst. Visst, han har ju bara varit “aktiv” i knappt ett år och det ju ingenting men jag ställer mig ändå tveksam…

Vi går över till Åbytravet där Robert Bergh tydligen bestämt sig för att “bojkotta” hemmabanan. Det är nu ett herrans liv nere på Åby kring banans banveterinär som tydligen tar sin roll som djurens beskyddare på stort allvar. Naturligtvis har aktuellt veterinär helt rätt i sak men inom travsporten har det ju alltid funnits någon form av samförstånd för att travtävlingarna skall kunna köras. Det här är ju inget nytt. Örebrotravet har haft en liknande situation och vem har väl glömt Visbytravets Göring, Jan-Erik Ringmar! Under lång tid så styrde han Visbytravets aktiva med järnhand. Extra provstarter framför ögonen på Ringmar var mer regel än undantag. Den gröna Peugeotkombin stod parkerad på innerplan och Ringmar stod ofta vid oddsindikatorn med stövlar på fötterna och kikaren i högsta hugg. Tommy Hanné tyckte en gång att Ringmar felaktigt plockat bort en häst i ett lopp vilket resulterade i att Hanné strök alla hästar under tävlingsdagen och åkte hem. Vad Berghs “bojkott” beträffar så tror jag att den blir som Lennart “rödbyxan” Perssons dito när han sa att han skulle sluta skriva, vilket höll i fyra dygn. Nästa gång är det kanske bättre proppar för Bergharn på Åbytravet och då är han naturligtvis med igen…

På Islamistfronten har det väl den gångna veckan varit ungefär som vanligt, några bombdåd och en halshuggning av en stackars präst är några axplock. Amöborna går på offensiven nu och tyvärr så är det bara början. Det kommer att ske en hel del hemskheter till innan vi till slut kommer få bevittna en brutal och stenhård insats som kommer innebära ett inferno av flygande dadeltofflor lite varstans.

Tänkte egentligen inte nämna det årliga spektaklet där barn får gå med dildos i pannan tillsammans med sina förvirrade föräldrar under PRIDE, men jag kunde inte låta bli. För mig har det alltid varit märkligt att det hela tiden skall anspelas på sex när människor med osäker könstillhörighet och läggning skall ut och promenera. Nu har det även visat sig att ett gäng vänsterextremistiska attackflator har startat en egen gruppering där man roar sig med att kasta sten på Pridedeltagare. Fråga mig inte varför, de är ju för knepiga de där småtuttade tanterna med illasittande kläder.

Nej, nu lämnar jag er för den här gången. Kaffe och mandelkubb väntar. Till helgens V75a på Bollnäs har jag en stenklar. I sista avdelningen vinner Ajlexis Cubano svinlätt. Som vanligt sitter Tomas Pettersson, en av landets 10 bästa kuskar, i vagnen. 9 gånger fikat sitter bra.

Visste du förresten att döda havet är inte ett hav, det är en sjö.

Så får det bli…

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar