Fredagsbrev, arkiv

25 september 2015

Kriteriehelg…

Det första stora hösttecknet brukar vara när Kriteriehelgen drar igång på Solvalla. Löven ligger på marken och det brukar både regna och blåsa kallt när bilen börjar rulla på söndagseftermiddagen. En av de mest höstlika upplagorna var ju den där gången 1981 när Ronny Gustafssons krigare Happy Feeling i ösregn lyckades vinna Kriteriet med Kacke Nilsson i vagnen. En solig upplaga blev det året efter när Uffe Nordin sopade rent med alla tre pallplatserna till stallet. Uffe vann med Ex Hammering före Solo Hagen med Jim Frick och trean Jonny Star med Torbjörn Jansson. Men som de flesta känner till, Fricken hade vunnit skitlätt med Solo Hagen om inte knäkappan åkt ned i sista sväng. Det var i det här loppet som Stig H Johanssons märr Pixie tokfloppade från ledningen. Som traditionen bjuder så kommer här min upplevelse av Svenskt Travkriterium anno 1982.

****************************************************************************
Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxige Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen. Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på.

Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill du veta en sak? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på Solo Hagen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner i karleden. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet då. Om du tittar på en målbild från loppet så syns det klart att knäkappan sitter nere på senskyddet på Solo Hagen! Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.


Fler minnen från den söndagen.
Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så kommer ni garanterat mötas av en extremt energisk parkeringsfunktionär (ibland står han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekar med HELA handen. Denne man var en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.
Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det ölhak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där press centret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.
Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek,-kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. -Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg loppet tillsammans på samma tak..
Denne fd. polis ser vi alltså, än idag på Solvalla där han, med outslitlig pondus dirigerar in bilarna på grusplanen. Sommartid sitter han nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps och letar vinnare. Vi är fortfarande goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet...

****************************************************************************

Vi lämnar Kriteriet och önskar alla deltagare lycka till. Som jag skrev förra veckan så får ju Stig H titta på men en som jag tror kommer få en minnesvärd söndagseftermiddag är Roger Malmqvist! Kom ihåg var du läste det först.

En annan händelse som jag kanske borde filosofera lite över är väl Anna-Marias “blackout” uppe på Dannero då hon helt sonika dundrade ut på banan och anföll en kusk! Jag kan på ett sätt förstå hennes frustration när clowneri orsakar en olycka men agerandet tyder väl på att hon inte mår riktigt bra helt enkelt. Jag tycker vi skall lämna den där händelsen “vid sidan om”, inte minst för stackars Melanders skull…

Jag tänkte slå ihop maskinen för den här gången och vad passar då bättre än att lämna en ny vinnare till V75an på lördagen?! I avdelning 3 kan vi få 5 gånger på M. T.Joinville och det är klarare än korvspadet.

En sak till förresten. IDOL drar ju igång på riktigt ikväll och en skall åka ut direkt. Så här i början är oddsen ofta löjligt bra och vi har råd med ett säkerhetsspel på två sopor. Spela Tove Burman till 5 gånger och Adam Torssell till 3 gånger så är ni hemma direkt. En av dem åker redan ikväll. Registrera dig här och få en fet bonus att lira för. Senast 20:00 ikväll.

Visste du förresten att sannolikheten att man blir dödad genom att ramla ur sängen är 1 på 2 miljoner.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar