Fredagsbrev, arkiv

05 september 2014

Derbydags!

I helgen är det åter dags för Derby och jag hoppas och vill att Åke Lindblom får kränga på sig senapsgul kavaj under söndagseftermiddagen. Sauveur är ett styrkefenomen som kan slå de flesta. Archangel A.M. och Ivar Sånna var ruggigt fina men jag tror ändå att Lindbloms är starkare. På söndag kväll vet vi.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sagan om Sveriges sämsta travhäst, kapitel 2.

Efter något år ute på Drottningholm så blev det dags att flytta upp till Sala med hästarna. Jag hade fått tips om en liten gård som var ledig att arrendera. Åke Lindblom hade tidigare bott där ett tag och haft hästar ihop med Svenne. Bostadshuset var litet och trivsamt, ungefär som en fjällstuga. Stallet hade 11 boxar och passade perfekt. Med oss hade vi Bussig Pärup, Epona Pärup som då var dräktig med Pontacal. Lipizzanaren Fagott som min dåvarande tjej hade fick hänga med. Fagott som senare gjorde filmdebut som “arabstoet Izabella” i filmen om Ture Sventon och fallet Izabella trots att han var valack…

Jag lyckades även övertala pappa att köpa en unghäst från Frick vid namn Coritz Harold. Det var våra egna hästar, sedan hade vi även lite konvalescenter åt bl. a. Krister Söderholm. Hur som helst, det här var 1986 och Tjernobylkatastrofen hade just skett vilket innebar att många bönder fick kassera radioaktivt hö (eller sälja det extrasvart). Hö blev en stor bristvara och vi fick köpa in från Norge till hutlösa priser. Månaderna gick och vintern 86-87 kom och blev den kallaste i Sala på 40 år! Brandkåren var ute och lämnade vatten till stall och människor under några svinkalla veckor denna vinter. Vi hade VVS folk ute för att försöka tina ledningar med både el och ånga. Den vidriga vintern med massor av kyla och snö övergick så sakteliga i en vår som innehöll massor av regn! Tomten utanför huset var så full av vatten att vi fick lägga ut landgångar av plankor för att kunna ta oss in.

En kväll hade vi fest hemma och från Västerbo Stuteri kom det ett glatt gäng. Framåt småtimmarna ville Micke Demmers “göra affärer”. Han hade vunnit en betäckning med Inbo Speed och en så fin Armbro Harold kille var ju alltid intressant. Micke var schysst och priset blev behagligt lågt och vips så hade vi ny partner till Epona Pärup. När sommaren var som vackrast så kom Rosa Rubin till världen. Epona var en stolt och arg mamma som gjorde sitt bästa för att vi skulle misslyckas att få tag i vare sig henne eller fölet. Till slut lyckade vi i alla fall lasta och fara iväg till Östervåla för besök hos Inbo Speed. Väl hemma igen kunde vi glatt konstatera att Epona åter var dräktig. En vinter -betydligt mildare än tidigare- gick och nästa sommar föddes Smaragd Rosa. Smaggan var elak som liten och var bara 4 månader då hon högg en unge i huvudet rätt ordentligt när tjejen skulle gå till hagen och ta in en annan häst. Nog för att Rosa Rubin var en snygg märr men Smaragd Rosa var ÄNNU vackrare, den här skulle det bli åka av med…

smaragdenung

Smaragd Rosa 4 månader gammal.

Fortsättning följer…

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vill du ha flygbiljetter?!

Jag måste nu fara vidare, skall hinna till båten mot Gotland. Agenten behöver nya dojjor. I förra starten rök ju segern när han slog ihop och galopperade i sista sväng då han var helt oriden och friskt på bettet. Han vinner snart, pass upp. Förra helgen blev ju Masquerade Face fast lite för länge och han bara fram till tredjeplatsen. Vi siktar söderut nu och då har vi fått ett fett lir. Fredrik Perssons eskapader i vagnen kan ibland te sig lite märkliga men med Britt Palema spelar det ingen roll. Kaaboom till 7 gånger sitter fint. Ha nu en trevlig Derbyhelg så hörs vi igen. Du har väl inte missat att det är sista chansen att boka plats inför vår kommande Travresa till Berlin i november?! Häng med om du vill ha en trevlig helg i ett glatt gäng med currywurst, tysk pilsner och klassiskt vardagstrav i högervarv!

Visste du förresten att Sverigedemokraterna sponsrade ett lopp på Eskils i veckan? Hästen som vann kördes av en finne, var uppfödd av en holländare och ägd av en finsk bastuspikare.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar