Fredagsbrev, arkiv

23 maj 2014

Elitloppet 2014…

Det är få förunnat att ha starthäst under Elitloppshelgen så då känns det extra kul att vi har det i år! Ok, det är nere på Skrubbs och, han har hostat och är struken men ändå…

Det är fredag förmiddag och jag börjar skriva dagens Fredagsbrev från Ekerö Bageri. Ost & skinksmörgås samt en kaffe. Solen skiner och det dröser in Mammor och pappor med små söta barn för att “finfika”. Det är alltid en fröjd att avnjuta detta skådespel. De lyxiga barnvagnarna står parkerade utanför och framme vid disken står de små telningarna och dreglar efter “fikabröd”. Precis som vanligt så pekar alla ungar på de största bakelserna och ratar de finska pinnarna och vaniljdrömmarna konsekvent. Mycket, stort och dyrt skall det vara. Väl på plats vid bordet så tar det bara någon minut innan en knatte sparkat till bordet så mammas dyra Latte rinner över bord och märkeskläder. Ett annat barn hinner även med att trampa sönder ett par solglasögon för en “dämpad” Bromma-mamma innan även en tårtbit får en sista resa mot golvet med ett krasande ljud från den sönderslagna assietten.

Ett snabbt överslag över de ätande barnen ger en klar bild. INGEN har ätit upp mer än högst 25 % av sin bakelse. De riktigt “pedagogiska” föräldrarna har dessutom gjort ett dubbelfel. “-Om du skall ha en tårtbit så måste du först äta en smörgås Tindra”. Ungen sitter sedan och petar lite förstrött med sin macka och trots att “Bromma-mamman” plockat bort både tomater och skinka så lämnas nästan hela smörgåsen åt sitt öde. Den lilla söta Tindra har dock skrapat bort det mesta av smöret som nu pryder hennes rosiga kinder och den snoriga näsan. Behöver jag tillägga att den påbörjade Prinsessbakelsen nästan förblir orörd? Så här fortsätter det. En annan mamma kommer in med ett gråtande barn och frågar om det möjligen serveras pannkakor. Svaret blir, “-nej tyvärr, men vi har våfflor”. Mamman frågar ängsligt det gråtande barnet om våfflor kan smaka. Det tar bara någon sekund innan barnet kastat sig på golvet och nu gallskriker. Mamman tar försiktigt men bestämt tag i barnets ena arm och en dragkamp startar där den lille genast förlorar. Skriken avtar i styrka i samma takt som barn och svettig mamma närmar sig parkeringsplatsen här bakom. Ingen fika för den mamman idag inte.

Slår ihop datorn och beger mig mot Solvalla.

tallinna

I helgen så får Tommy Hanné se Elitloppet från bästa läktarplats. Det känns fortfarande både tomt och konstigt. Tommys sista starthäst, Sanna Vint tävlade med hjärtat bultande för sin tränare kort efter att Tommy vandrat vidare. Hon drog in 100 000:- i det där loppet på Solvalla. Jag fick då idén att vi skulle ordna en minnesfond via Cancerfonden till Tommy Hannés minne. Målet var att få ihop lika mycket som Sanna Vint sprang in som den sista häst han anmälde. Vi är nu snart uppe i 80 000:- och om alla som vinner lopp under Elitloppshelgen skulle skänka en enkel femtiolapp var så skulle vi nå målet i helgen! Detta kommer kanske inte att ske och därför ber jag nu alla rosa vänner om en sista kraftansträngning. Vi ser tillsammans till att nå 100 000:- innan lagerkransen träs över halsen på årets Elitloppsvinnare. Nu lita jag på er!

tommyhanne

Skänk till Tommy Hannés minne här!

Elitloppet 2014 verkar var lite på dekis. Man hade ju tidigare en smart marknadsföringsgrej med att man “bytte färg” på Elitloppet varje år men i år verkar det som att man fick hålla igen så man återanvänder då förra årets färg. Hade det varit ROSA så hade ingen varit gladare än jag om man behöll färgen men nu är det inte rosa utan Cerise! Liten skillnad kanske men betydligt fulare. När man sedan beslutade sig för att sänka förstapriset i Elitloppet så kändes det riktigt illa. Nu har degen prasslat under borden och plötsligt dök det upp en sponsor i elfte timmen. Bra för loppet men nog luktar det lite skumt?! Hur som helst, ett Elitlopp skall vi ha och årets upplaga är jämnare än på länge och kvalitén är ungefär 70 % Här nedan följer en genomgång av hästarna som är med och gör upp om det.

Heat 1:

1 Shaq Is Back. Det här att matcha hästen i “p21 lopp” ute på orten har ju sina positiva sidor. Mental boost är ju bra men när det skall tuggas på med sju hästar EMOT sig istället för med sig är något helt annat. Nu var ju Fru Fortuna med och ett lopp i rygg på Timoko innebär ju med garanti en finalplats (2-3).

2 Prussia. Flagghäst som trots ordentlig urpiskning inte når någon final (7-8).

3 Timoko. Det här är ju en sprinter som tyvärr oftast tas ut i “för långa” lopp. Det finns en liten galopprisk bakom bilen men när Lill-Goop burit iväg honom en bit så är det bara att gå fram och snegla lite på Redén så blir spetsen ledig. Efter att ha fått dämpa en liten bit så åker de ifrån till enkel försöksseger (1).

4 Digital Ink. Här har man letat form hela våren och personligen så tycker jag inte att man har hittat riktigt ända fram. Nosen har blivit lite kortare och får man stryk av Ed You så räcker det inte hela vägen tyvärr. Får han andra ytter så kan han ändå gå till final (3-4.

5 Reven dÁmour. Jaha? Vad skall jag säga? Jag har ju klankat ner på både häst och tränare hur länge som helst och det jag mest ifrågasatt är varför man startat hästen när han varit ofräsch. I sanningens namn så sprang han som en ostbåge även vid -den så viktiga- segern senast men vann det gjorde han. Om Adielsson bara får en riktig sulky med sidostänger att åka i så är det inte helt omöjligt att de kan lifta med till en final (3-4).

6 Maven. Sedan 1970 så har endast 2 “Amerikahästar” vunnit Elitloppet och senast var Moni Maker för 16 år sedan. Den som tror att den här märren skall vinna Elitloppet borde rösta på FI i EU-valet. I “jobbet” på Solvalla i veckan såg hon oförskämt oinspirerad ut. Sista finalplatsen om kusken inte klabbar bort sig helt (4).

7 Truculent. Den här hästen hade jag bara sett på tv nere från Jägersro en gång innan loppet på Gävle. Då mötte han Bon Frecia och Dileva Käll men nu är det “lite” bättre emot. Det som tala för är skallen på hästen och det som talar emot är fräschören (man vinner inga Elitlopp med bara en töm) och spåret. Om Redén och Lill-Goop tokkör så blir det en finalplats, i annat fall så tror jag det blir svårt (4-5).

8 Nahar. Förra året så ösregnade det under hela Elitloppssöndagen och på en seg bana lyckades Robber Bergh styra in sin första Elitloppsvinnare. I år ser han tyvärr sämre ut och det tog 400m senast innan han över huvud taget kunde gå för fullt. På en blixtsnabb betongbana från spår 8 så säger jag bara, god natt (6-7).

 

Heat 2:

1 Delicious U.S. Det här är en fin märr som jag tror på. Läget blev naturligtvis perverst bra och ledningen är garanterad. Huruvida Redén svarar eller släpper beror nog på vem det är som frågar men jag har en känsla av att de får bestämma i spets och då vore det mycket märkligt om hon inte vinner försöket ganska okörd (1).

2 Panne de Moteur. Hultman hade tur med bollarna när de fick spår 2. Efter senaste segern så har det ju varit lite frågetecken kring den svarta springaren och det mumlades om att han inte skulle gå ut i något Elitlopp. Eftersom det är just Stefan Hultman som managerar så kan vi vara 100 % säkra på att hästen är på topp när man nu väljer att gå ut. I början av veckan så var man inne på Solvalla och Hultman körde ett “Bosse Takter jobb” med Panne och det bara blåste till! Jag skrev ju att han fick ett bra spår men det KAN bli en fälla. Antingen laddar Sobrilström och hoppas att få bli släppt till spets eller så kan det osa dödens. Jag tror inte att man lyckas backa ner i rygg på Delicious, och kanske inte heller vill det och då är det risk för att de andra backar ner direkt. Jag hoppas att Albanen kör felfritt och dundrar på i dödens och på så sätt låter Panne springa i rygg och småfisa. Final? Utan dödens, absolut (1-2).

3 Uncle Peter. Ytterligare en “Jänkare” som är lika uppblåst som Robert Aschberg. Genrepet nere i Pölselandet senast hade en hel del att önska. Det är möjligt att det här ändå ÄR en kanon men vis av erfarenhet så brukar vi mest få se ett herrans vinglande och bankande när knattarna från USA kommer hit och skall åka häst. Med Johnny Takter i vagnen så vore det nog en hygglig chans men nu är en sista finalplats en framgång (4-5).

4 Raja Mirchi. 2 segrar på de senaste 17 starterna och då slog han bl. a. Zapdos Håjt och Livi Barcelona! Här snackar vi riktig kanon och en verklig spekulant på Elitlopps segern! Eller hur?! Vänta lite nu, skall jag dissa honom ända ner till karlederna verkligen? Nej, det ska jag INTE! Raja är en sådan där häst som det nästan alltid strular för. I och för sig så tycker jag nog att Kolgjini själv hjälpt till att haverera ibland men krånglig, det ÄR han. Kapacitetsmässigt så räcker han långt i vilket lopp som helst och väl i en final så VET jag att han skulle vara ÄNNU bättre, han är en stålhäst (mer än man kan befara om Caballion, Nahar, Truculent och kanske även Panne). Raja Mirchi är troligtvis formtoppad och om det bara löser sig hyggligt på vägen så är en finalplats given (2-3).

5  Sanity. Jag hade velat se Carl-Erik Lindblom bakom honom men nu sitter Erik Adielsson upp. Adielsson är topp 3 i landet men det är inte DET som kanske behövs bakom Sanity, det är nog mer en “ahaupplevelse”. Lindblom hade troligtvis givit honom det. Från spår 5 så krävs det en del trixande av kusken och det fixar troligtvis Erik galant. Jag har alltid tyckt att Sanity “kan” mer än han “vill”. På söndag måste han “vilja” lite mer än vanligt och om han gör det så är en finalplats inom räckhåll (3-4).

6 Caballion. Jag fattar inte vad de håller på med egentligen! Hästen har egentligen ALDRIG varit riktigt fräsch när han tävlat och när han då till sist fått chansen att tävla på –för honom- passande banor med mjukare underlag nere i Frankrike så har han plötsligt hållit sig fräschare. När han då lyckas så bra nere i Köpenhamn så brinner det genast till i skallen de ansvariga. Nu skall man då servera Caballion en upplevelse han sent skall glömma. Ett, eller i värsta fall två 10 heat på Solvallas betongbana! Som sagt, jag fattar ingenting. Det är mycket möjligt att Lill-Goop kan bära in honom till en finalplats precis som han gjorde med Nurmos Sahara Dynamite 2009. I finalen hoppade sedan Sahara på tre ben runt om och sedan var han tömd och klar. Jag är rädd för att Caballion kan gå samma öde tillmötes (4-5).

7 Juliano Rags. Fin flagga i alla fall (7-8).

8 Pascia Lest. 2 segrar på två år, spår 8 och lallarkusk. Hej, hej (6-7).

 

Vem vinner Elitloppet?

3 hästar gör upp om det. Hjärtat säger Panne de Moteur. Hjärnan säger Timoko och Kolgjini säger Raja Mirchi.

Vi lämnar travet en stund och hoppar in på helgens EU-val. Jag har under många år tjatat om det felaktiga i att svenska grisbönder skall behöva konkurrera med danska uppfödare som föder upp sina stackars grisar på ett både etiskt galet och i Sverige olagligt sätt. Nu börjar den frågan dyka upp i debatten. Nu senast var det Annie Lööv som tyckte att vi skulle förbjuda import av detta skitkött. Bra där men hur trovärdig är den kvinnan? Hur ställer hon sig till det faktum att Halalkött serveras i skolorna i landet och att samma Halalkött även säljs i matbutiker runt om i Sverige? Där vågar den förvirrade fuxan knappast sticka ut PK-näbben,

Mer politik. SD har i sin valkampanj gått ut med stora affischer där det står att man vill förbjuda det organiserade tiggeriet ute i landet. Ett herrans liv på PK-mupparna ute naturligtvis och det hela blir bara stolligare och stolligare. Tiggeriet skall vi tydligen behålla och får PK-folket bestämma så är väl även den “importerade” prostitutionen en självklar bild i det svenska samhället…

PK-media med Expressen i spetsen går “All in” och ifrågasätter SDs framtagna fakta, att tiggeriet i landet ofta är organiserat av ligor. Samma tidning publicerar, samma dag! en artikel där detta tydligt framgår att så är fallet. Är det NÅGON som litar på vår snedvridna och ljugande PK-media?!

pktrams

Samma tidning, samma dag…

Enligt opinionsundersökningar så är både SD och FI på stark marsch framåt inför EU-valet. Det verkar ganska “logiskt”. När jag gör alla möjliga olika “valtest” på nätet så brukar jag hamna närmast just FI och SD! Om jag skulle säga “nej” till kärnkraft så ligger även Miljöpartiet nära. Summan av kardemumman, ta dessa vinklade “valtester” med en låda salt.

Var med och tävla och få en kokbok helt gratis!

Mina rosa goda vänner, ha nu en fantastisk Elitloppshelg och glöm inte att gå och rösta på söndag. Förra helgen var det klart på Engla Håleryd men det var lite för mycket “åka” istället för att “köra” i vagnen och gungan kom ganska omgående. Vi borrar ner och och går vidare. Bara att ta en till näve pengar ur den stinna vinstpåsen dundra in på nytt. Redan i andra avdelningen på lördagen finns det et smarrig vinnare. Hultmans knepiga Venkatesh har åter ett vingelläge och då skickar vi in gubbarna med stora dojjor. Anders Svanstedt vinner ganska lätt med Send In The Clowns. Vassego mina vänner.

Så får det bli…

3 kommentarer:

 1. Mack Lobell, Billyjojimbob och Monimaker. "1+1=2menblir3närviärtvå" som skåningen Hellberg sjöng. Sen har vi ju importerat oss till några Elitloppsegrar med våra feta plånböcker också! Pershing, Mack Lobell (igen), Napoletano, Gum Ball, Peace Corps, Dart Hanover, och nån tysk som hette Brioni. Nog inte hästarna det är fel på. lite som Hockey-VM tycker jag. De bästa spelarna spelar slutspel i världens bästa hockeyliga och resten spelar nån turnering borta i patraskland. Med vänlig hälsning Suck

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast lille Billy kom från Kanada...

   Radera
 2. Spelar ALDRIG Anders Svanstedt, han kör för illa. // Kecke

  SvaraRadera