Fredagsbrev, arkiv

03 januari 2014

Nytt år, samma travsport?

Så har då 2014 gjort entré och efter Julens travmaraton så skulle en 7 dagars tävlingspaus gör gott för både aktiva och spelare. Hästägarna är väl kanske av en annan uppfattning. Som travår tycker jag personligen att det var ett mellanår. Mina lir gick tungt, stallets få starter gav nada och när även Elitloppet dränktes i novemberregn så var det så jag upplevde året. Nu är det nytt år med nya chanser och än så länge sprattlar hon på rätt hyggligt mamma-trav. I år, ungefär 10 år för sent skall man satsa lite på den sk. breddsporten och jag tillhör de som jublar över sänkta prispengar i loppen. Tanken med “A” och “B” sport borde varit en självklarhet för länge sedan. Som det har sett ut så har vi, en bit ner i bredden, alltid fått kriga med elefanterna även om det varit p21 lopp på Sundbyholm. På den tid då det var spårförbehåll fick vi dessutom oftast de sämsta lägena med våra pållar och i volten satt Kihlström, Goop och de andra och smålog.

Om jag fattat rätt så skall Solvalla köra vissa fredagslopp med “bara” 15 000:- i förstapris och tanken är tydligen att “bredden” skall få fler chanser men så kommer det naturligtvis inte att bli. Om det samma tävlingsdag finns lopp med bra pengar i så kommer ju Nurmos och fabrikörerna att lasta med hästar även till “skitloppen”. Fakturering för transporter in till Solvalla blir väl densamma även om hästägaren “bara” erbjuds 15 000:- i första pris?! Nej, se till att det blir RIKTIGA “B” dagar då.Absolut inte med B-lopp utan lir men med lägre pengar HELA dagen. Då får stortränarna svårare att motivera ägarna att starta där och vips så kommer fotfolket in på arenan. Jag vill dessutom se lite nya idéer kring propositionerna. “Dubbelprop” typ, “fördel lärling” borde användas i fler varianter. Sätt upp Kjell Brandt och pållen får ha tjänat 150 000:- eller välj Adielsson men då får hästen bara ha tjänat 75 000:-, för nog skall väl Erik vara dubbelt så bra?! Lopp bara för B-tränade hästar har provats med gott resultat och det vill jag se mer av.

Det var flera häståkare som “beklagade” sig över det späckade V75 schemat kring Jul men om jag fattat saken rätt så MÅSTE man väl inte köra om man inte har lust? Jag har själv smakat på när häståkarna “väljer bort” att köra i lopp där man inte har en lovad favorituppsittning så nog hade grabbarna (och tjejerna) som hade en så stressig Julhelg kunnat softa lite och släppa fram “bredden” då?

När en liten amatör med 2 hästar på “listan” lyckas komma iväg till ett lopp på en travbana och där få möta de fullastade bussarna från fabrikerna så är det egentligen travets charm, det HÄNDER ju att de stora faller men i längden är man nu för tiden inte ens tvåa på bollen, man är fyra. Om de styrande nu vågade gå hela vägen och verkligen satsa på bredden så kan skeppet flyta några år till. Stig H skrev i sin nyårskrönika följande kring travet idag, “-trenden har varit nedåtgående och det påverkar oss alla som försörjer oss på det här”. Så sant, och hur är det då för oss som inte ens KAN försörja oss på det?!

Vill du ha ett presentkort från “Middagsfrid”?!

Nytt år innebär även att ett gäng slitare pensioneras. En av alla dessa hästar är Face The Evil som avslutade en lång och hård karriär med att vinna uppe på Boden i elfte timmen. Imponerande att hålla hästen i stridbart skick “hela vägen”. Det är flera pållar som kliver in i de orange kuvertens tidevarv och även Stall Rosas knatte, Bauxit Rosa faller för strecket. Ok, nu var det ett tag sedan han var ute på ovalen och ok, det är möjligt att hans karriär var “snäppet under” en sådan som Face The Evil. Men jäklar vad knatten med för korta ben gjorde det bra som trea en vinterkväll på Mantorp med Malmqvist i vagnen eller när han efter galopp kämpade sig till en 4e plats på en 17 tid ute på Norrböle, Mariehamn. Som sagt olika hästar, olika förutsättningar, olika resultat men nog är väl travsporten för härlig i alla fall!

br08akbr kopierabauxit3

Bauxit Rosa eLucky Tilly uSmaragd Rosa = knepigt läge…

Vi hoppar vidare till veckans efterlysning. Är det någon som har sett Prince Tagg? Han syntes senast en septemberdag förra året kliva av en buss och in i fabriken på Fituna…

Med dessa rader ber jag att få tacka för den här veckan och jag hoppas och tror att vi hörs nästa fredag igen! Året tänkte jag inleda med att erbjuda ett lir till 18 gånger raketen. Nere på Halmstad skall ett av de sämsta Guldloppen sedan virusepidemin 1981 köras och Wiss Rambo är stenandes klar. Pumpa in.

Så får det bli…

2 kommentarer:

 1. God fortsättning på det nya året,
  Kollade själv igår, vad som hänt med Prince Tagg.
  Hästen har inte startat sen i somras, sen blev det tränarbyte.
  Ägarna tänkte, vi byter till Nurmos då blir det resultat!
  Kanske Karlstedt passade bättre för hästen, han är nog ingen lallare ändå!
  mvh
  gunnar h

  SvaraRadera
 2. Kanske laddas på samma sätt som one too many

  T.H

  SvaraRadera