Fredagsbrev, arkiv

20 december 2013

En ny Jul väntar…

merry-christmas-3360

Bara några dagar kvar till Julafton och regnet faller över gröna gräsmattor här ute på Munsö. Ingen direkt julstämning att tala om. Som barn var mina Jular ganska stimmiga upplevelser då vi skulle fara iväg till först farmor och farfar vid Sofielundsplan för att träffa kusiner och släktingar på pappas sida. Efter det bar det av till mormor och morfar som bodde på Hagagatan mitt i stan. Julafton avslutades sedan sent på Vattugatan 16 och det var rätt skönt att dagen till sist var slut. Nu är det betydligt lugnare på Julfronten och kan vi bara utrangera de förbannade Julklapparna så skulle det nästan bli behagligt. Varje gång det närmar sig Jul så tänker jag lite extra på min farsa. Säga vad man vill med nog fan var det Jul alltid…

Min pappa föddes i Stockholm 1937. Han hade två systrar och de växte upp uppe på Söder tillsammans med min farmor och farfar. Olle var en speciell person. För honom fanns bara två sätt hans sätt och hans sätt. Jag har aldrig träffat en människa med ett sådant ”driv” som pappa hade. Denna sida präglade på gott och ont. Hur som helst. Familjen Ek bodde på Sofielundsplan invid Blåsuts tunnelbanestation. När pappa var 13 år gammal så kom han hem med betygen efter skolavslutningen, farmor och farfar var inte då värst imponerade och det sämsta betyget hade han fått i Tyska. Det var typ en 1:a eller ”IG” som det heter idag. På farsans betyg stod det väl ”C” eller något. Han var förstås lika besviken som sina föräldrar. Läraren hade även lastat med tyskaböcker till pappa som han skulle plugga under sommarlovet. Här fick då farsan en idé, en egenplanerad språkresa! Farmor och farfar fick inget veta förrän det var dags för pappa att ge sig av. De blev inte glada men kunde som vanligt inget göra.


Så stod då Olle 13 år gammal med en väska i handen på Nynäsvägen och liftade. Idag skulle detta antagligen vara fullständigt otänkbart men 1950 så gick det bra. Pappa var nere i Tyskland i mer än en månad och lyckades hitta en familj att bo hos redan första dagen där nere. När det sedan var dags för hösttermin så fick eleverna i pappas klass i uppgift att göra en redovisning inför klassen om vad de gjort på sommarlovet och pappa redovisade glatt om sin sommar och det gjorde han på strålande Tyska! Betyget hoppade sedan upp till en 4:a (VG). Ungefär så här var min farsa under hela livet och jag tror att jag fått en del av honom där, fast tyskan har jag alltid undvikit…


Lägenheten som de bodde i var ynkligt liten med tre små rum och det var som sagt farmor, farfar samt tre ungar som samsades om rummen. Fast en gång när pappa kom hem så var de plötsligt sex i lägenheten! Farmor som brukade jobba i div. organisationer kom i kontakt med en kille som var svart som natten. Han hade kommit till Sverige och hade nu ingenstans att bo. ”- Du bor hos oss” sa farmor och vips så hade pappa ”lånat ut” sin säng till denne nytillkomne gäst. Jag kan väl säga att pappa var svalt inställd till farmors gästfrihet ett tag men sedan gick det visst bra. Den svarte killen som bodde hos farmor hette Graham Tainton, far till BlossomTainton och visade sig vara en hejare på dans!


Min pappa var rätt egen faktiskt, på gott och ont.. Farsan hittade en ny tant efter min mamma och han flyttade ihop med henne i en villa som låg i Norra Ängby. Mamma och pappa hade varit skilda i sex år innan jag märkte att så var fallet! Den nya damen var en sådan typ som duschade så ofta som möjligt och i badrummet hamnade alltid en pöl med vatten, speciellt om man inte dragit för draperiet i badkaret. Det fanns en liten skrapa där inne som man kunde skrapa ned vattnet i golvbrunnen med. Det där var hon tydligen inte så bra på. Farsan lackade till slut ur och när hon en dag kom hem så låg pappa i hängmattan och badkaret låg på tomten! Uttransporterat genom fönstret på balkongdörren…


Det här med pappas nya sambo är väl egentligen ett kapitel för sig men jag måste bara nämna hur det gick till när jag och brorsan fick en liten lillasyster. Vi hade varit runt hos farmor och mormor på Julaftonen och som vanligt så kom vi hem till Sundbyberg ganska sent på kvällen.Farsan halvfull i passagerarsätet och mamma tvingad till chaufförsuppdraget i pappas Pontiac med slitna sommardäck. Framme vid Vattugatan så säger plötsligt pappa, ”- grabbar jag har en liten överraskning till er”. ”-inte nu, Olle” försökte mamma men pappa ville så gärna berätta. Vi hade plötsligt fått en lillasyster! Hon var 5 år gammal och bodde nästan granne med oss (i Hallonbergen). Jag var väl typ åtta år och det blev en ganska omvälvande upplevelse. Pappa tyckte att vi kunde åka upp och hälsa på men där någonstans fick mamma nog.


En annan egenhet min pappa hade var det här med vatten. Han simmade ofta och i de mest märkliga situationer. När jag var tre år så simmade jag riktigt bra, pappa hade lärt mig att simma i Liljeholmsbadet, den där flytande simhallen vid Hornstull. Pappa hade mer eller mindre slängt mig i bassängen som tvååring och ganska snabbt var det läge att börja veva med armarna. Sedan dess har jag faktiskt alltid varit en god simmare. Pappa å andra sidan har inte varit så dålig han heller. När han var med polarna i Finland för att titta på Finnkampen så badade han i fontänen på hotellet så att polisen hämtade honom. En annan gång dök han från Tysklandsfärjan som i och för sig låg i hamn. När vi var och spelade dragspel på Mallorca så fickfarsan med sig alla hotellgäster ner i poolen, alla med kläder och pappa i vit kostym. En vinterdag när han var 20 år så hade en hund hamnat i det iskalla vattnet efter att ha ramlat av ett isflak långt ut i vattnet vid Bergsundsstrand. Farsan simmade ut bland isflaken och hämtade in jycken.


Pappa växte väl aldrig upp riktigt och historierna om honom är många. Han startade en av de mest lönsamma skrotfirmorna i landet på 60talet. Han hade solariesängar utställda över alla badhus i Stockholm. Han öppnade sportaffär i Huvudsta Centrum och en massa annat. Det känns som att det får bli en egen bok av den tjockare modellen om min far, som 2007 packade ihop sina grejer och for till himlen…

Till travet. I onsdags vann Oskar Kylin-Blom Guldklockan på Solvalla. En rutinerad kille som gjort bra ifrån sig på banorna. Det gnälldes en del på att “seniorer” och gamla A-tränare fick vara med och köra. Tyvärr så är den gamla goda tiden historia nu och så här ser det ut. Tarzan körde ju både Amatörbästen och lärlingarnas Guldklocka. Det spelar ingen roll hur man än försöker begränsa och trixa med de olika licenserna, det blir ändå aldrig som förut. Daniel Redén hör Elitlopp ena dagen för att sedan gasa i amatörloppen på Romme. Annat var det förr. Expressens Rikschampion på Solvalla innebar att man skulle få se Lasse Lindberg, Berth Johansson, Olle Goop, Lennart Forsgren och Nisse Funck tävla mot varandra i samma lopp! Det var en ganska häftig känsla att få dessa profiler “på riktigt” och inte bara i fotbollspausen under Tipsextra. Det är andra tider nu och de framgångsrika tränare som själva kör sina hästar i loppen är snart ett minne blott och då spelar det ingen större roll vilka lärlingar som tävlar om klockan, det blir ganska ointressant ändå. Vinnare har med största sannolikhet redan visat upp sig på V75 tidigare.

Nog om detta. Jag måste gasa vidare och vill bara önska er en fantastiskt bra Jul och eftersom V75 i helgen redan är igång så får du en klar till måndagens extra V75a istället. Jörgen Sjunnesson avslutar måndagskvällen med att sopa dit Hunch Alo till 8 gånger Julskinkan. Tryck i dig.

Så får det bli…

1 kommentar:

  1. God jul på dig och de dina! Tack för alla roliga och intressanta fredagsbrev, keep it upp!
    Mvh, Christrr

    SvaraRadera