Fredagsbrev, arkiv

11 oktober 2013

Bra jobbat ute på Fituna…

Detta Fredagsbrev börjar jag skriva på tiotusen meters höjd. Vi är precis på väg mot Phuket för att förbereda inför vår kommande Seniorresa. Under onsdagskvällen nåddes jag av nyheten om den stora branden ute på Fituna. Samtidigt som hästar är inne på Solvalla och tävlar så kämpar man för fullt med att rädda liv ute på gården! Jag brukar kalla Nurmos Verksamhet för en "fabrik" och under onsdagskvällen så kan vi vara glada för att det är precis så ute på Fituna. En stor tillgång i denna gigantiska häströrelse är ju personalen och Nurmos är troligtvis den tränare i landet som har hårdast och mest kämpande personal. Det var just denna personal, de som var kvar på gården när de andra åkt till Solvalla för tävlingar, som gjorde en hjälteinsats när de lyckades rädda alla hästar utom en stackars själ som annars riskerade att brinna inne. Bra jobbat alla skickliga stalldrängar! När man läser på stallets hemsida så får man rysningar och man överväger nästan att köra allt och alla på lösdrift ute. Läste även på Timo Nurmos hemsida att han hittat ett videoklipp från Solvalla, sent 40tal som han nu rekommenderade. Det är samma klipp som undertecknad lade upp här i Fredagsbrevet för tre år sedan (ja, det bor en liten Lennart Persson i oss alla).

Vill du ha pengar tillbaka när du handlar?!

Det här med bränder i stall är alltid något fruktansvärt. Jag minns själv när jobbade hos Uffe Nordin och jag lyckades få ut Mustard ur en brinnande box tillsammans med Chrille Magnusson. Lågorna slog upp mot taket i boxen och det var en kamp innan vi fick Musse att hoppa ut genom elden. Efter branden kom polis och brandförsvar ut för att försöka spåra ett ev. sabotage. Jag minns att det sattes upp videokamera i stallet som gick direkt till stallvaktens kur, samma kur som idag står helt tom när det inte är tävlingar. Under utredningen så uppstod en ny brand på stallbacken. Denna gång var det nere i Roffe Nordins stall som det brunnit och denna gång fick stackars Smiss Scovere sätta livet till. Det var en mycket obehaglig tid på stallbacken innan man till sist lyckades konstatera vad som orsakat bränderna. När Rolls Royce tillverkade sina flygplansmotorer till flygplanstillverkare runt om i världen så använde man ett av de lättaste och samtidigt starkaste material som finns till motorernas rotorblad, nämligen titan! Denna fantastiska metall hamnade även nere i smedjan hos Erik Hådén och vips så hade denne klurige hästhovsexpert tagit fram en hästsko som var lika lätt som aluminium och nästan lika slitstark som järn. Hästskon hade bara en avigsida. När hästarna skrapade med hov och sko mot stallgolvet så uppstod små brinnande gröna eldloppor! Ungefär på samma sätt som när man eldar på magnesium så orsakade en gnista från titanmetallen en grön liten eldlåga som kunde brinna starkt i flera sekunder. När brandingenjören slog med en hästsko mot stallgolvet så stod allt plötsligt klart. Titanskon var livsfarlig! Alla skor tillverkade av titan förbjöds omedelbart och bränderna i boxarna var ett minne blott. Jag vet inte om det säljs några hästskor i titan längre men om så är fallet så bör du se upp...

Förra helgen uppe på Bergsåker var det verkligen stolpe ut. 5 rätt på V75 och jag klev av på Bergh X 2. I första avdelningen visade Democrat att han inte kommer få någon huvudroll som hårfagert kattdjur med vassa klor i någon Disneyproduktion och i sista avdelningen så valde Ove A Lindqvist direkt att inte tävla med sin uppsittning -och tillika min stenklara vinnare- Oracle Kronos när han lika nervöst som en Aftonbladetreporter kopplad till en lögndetektor valde att kasta sig ner invändigt och sitta nöjd och fast, parkerad hela vägen. Till helgens V75a är jag både stolt och glad att kunna erbjuda en klaring som absolut kommer att vara med och TÄVLA och som dessutom sopar omkull sina svettiga polare till slut. 5e avdelningen nere på Åby är ett lärlingslopp och Daniel Wäjersten kommer INTE att såsa bort sig och det räcker med en 65 procentig kuskprestation för att Twitter skall vinna hur lätt som helst och vi kan faktiskt få 6 gånger på den enkla ekvationen. Nu börjar solen så sakteliga gå ner över vackra Kata Beach och det har blivit dags för en Chang och lite mat uppe på LARB. Må så gott där hemma och var försiktiga så ni inte knäcker skaften på lövkrattorna i helgen.

Så får det bli…

1 kommentar: