Fredagsbrev, arkiv

30 augusti 2013

Stackars stortränare…

I veckan kunde vi läsa hur knapert det är för flera av landets största tränare. Knapert förresten, Hos Lutfi Kolgjini verkar företaget riktigt på dekis med tre millar back senaste året. Kolgjini har kört in  ungefär tio miljoner i år, Walmann lika mycket medan Stig H ligger på ungefär sju. Jim Oscarsson tog med sig familjen till USA och där räknas deras framfart som en formidabel succé och han har “bara” kört in 3, 5 miljoner i år. Att då läsa om hur knackigt det går för Ludde och gänget känns då bara fånigt. Om det nu är så illa som man beskriver det så skulle de ju behöva någon som kan hjälpa dem att strama åt verksamheten en aning. Vi måste ju ta med i beräkningarna att dessa tränare lever ett liv i överflöd på eleganta gårdar med välfyllda kylskåp och vinkällare. Det finns massor med “lull, lull” i verksamheten som inte kommer vare sig hästar eller ägare till godo. Jag är övertygad om att Luddes vagnpark går loss på någon miljon bara den. Här finns det stålar att tjäna. HUDIK sulkyn kostar en fjärdedel av vad de skramlande snackisvagnarna gör och då får man även med sidostänger vilket skulle betyda ännu mer inkört på färre galopper. Att transportera stallets hästar i egen regi har ju blivit mer och mer vanligt.

Kari Lähdekorpi drog in grova pengar när han fakturerade sina hästägare så det sved varje gång det lastades iväg för trav. Vissa tävlingsdagar tickade det in betydligt mer i vinst på själva transporten än vad som kom in på procentkontot. Om nu en sådan som Ludde vill fortsätta att dra hästarna själv i egen regi så kan han tjäna en bra slant på att byta ner sig “en aning” på transportfronten. Det är ju inget konstigt att Daniel Redén kan sitta och dricka kaffe i en ultrapimpad buss i flermiljonsklassen, där är det ju redan ägaren som vädrar lädret. Stall Zet gick ju megaback förra året men det är ju bara ett lekprojekt av en skojig miljardär. Men till skillnad från t. ex. Stall Zet så hävdar ju Ludde att det är kris! Byt buss och spara in en mille till. Redan under nästa räkenskapsår så skulle underskottet i verksamheten vara halverat och med tanke på att han har 25 % av startfältet i helgens Derbyfält och dessutom har uppfödarintressen i två av hästarna så tror jag nog att firman kan repa sig lite redan i helgen. Annars som sagt, byt lyxhästbussen mot något mer ekonomiskt och rangera ut skrammelvagnarna mot Hudik sulkies så är du snart på grön kvist igen.
P.S. Lycka till i helgen!

0412488413
Här har Ludde ett bra projekt. Fixa laddningsregulatorn och släng på en lack så är du på rull direkt…

Här hade jag tänkt kommentera tokerierna kring Lundsberg men när jag sett klippen på de stackars barnen i Harry Potterkläder så tänkte jag om. Det ÄR ju synd om dem och det är ju deras fruktansvärda föräldrar som valt att sätta dem i OBS klass.
Som traditionen bjuder så lägger jag upp min “Derby historia den här fredagen varje år. Håll till godo eller scrolla ner till helgens stenklara vinnare:
------------------------------------------------------------------------------------------
Nästa år är det 30 år sedan jag åkte ner med min ungdomskärlek och farsan med nattåg till Malmö och ropade hem en “kanon” på auktionen.
Året var 1983 och jag jobbade hos Uffe Nordin där jag hade pappas och min pålle, Bussig Pärup. Det var dags för Derbyauktion nere på Jägersro och när jag bläddrar i katalogen ser jag till min stora glädje att Doris Gunnarsson, Höör skall sälja Bussigs halvsyster “Epona Pärup”. Jag blev i eld och lågor och lade in en massiv kampanj på farsan som redan hade knepigt att finna förtjänsten i storebror Bussig. I Uffes stall jobbade även Mia “Tummen” Wahlberg och hon hade, precis som Åke Lindblom varit över i mattpiskarlandet och jobbat. Eponas pappa var, Count´s Pride. En helt ny hingst som kommit till Lassagården. Nu var det så fiffigt att Tummen sett hästen live i USA så hon kunde verkligen rekommendera honom som hingst. Sagt och gjort. Pappa bokade en resa till Kanarieöarna i samband med vår tågresa ner till Malmö. Annette och jag låg i sovkupén och lyssnade på farsans näsfanfarer som skulle få Nils Landgren så avundsjuk så han hade knäckt sin trombon över knäna.

 

Väl framme i Malmö så kastade farsan in sin väska och tennisrack i en box på stationen och det bar iväg med taxi ut till Jägersro. Det var dags för en stor 2årings auktion ute på Jägersro och ridhusläktaren var full med folk. Pappa hade redan hunnit med några bira och satt bra uppe på läktaren medan jag och Annette var nere vid boxarna och tittade på den vackra 2 åring som var själva objektet. Vad vi inte visste var att denna flicka var identisk med den häst som Göran Edlund, bara några dagar tidigare hade sprutat upp ett framknä på och sedan lastat ner till auktionen.
Count´s Pride var ju ny och oprövad som hingst i Sverige och jag hade sagt till pappa att vi skulle hänga med till 20 000:- men inte längre. De startade på 17 000:- och det tog bara några rop innan vår limit var nådd. Jag gick besviken upp till pappa på läktaren och sa att det bara var att glömma affären och han höll med. Med hängande huvud gick jag ner till volten där man gick runt med den vackra Epona Pärup samtidigt som buden bara höjdes. Till slut var det två kvar som bjöd och den ena var Bo W Takter. Klart att den där trollkarlen ska få henne med, tänkte jag uppgivet. Det bjöds “25” och Takter kontrade med “26”. Direkt hördes “27” uppe från läktaren och Bosse avvaktade lite innan “28” blev bjudet. Så där höll det på tills Takter ropat “35”. Man hörde “första”, “andra” och……. “38” !
Epona Pärup gick iväg för 38 000:- och det blev INTE Bo W Takter som köpare. Jag gick upp till läktaren där farsan satt med en ny öl. “-Hon blev i alla fall på tok för dyr så det är inget att deppa för”.Farsan nickade förstående och svarade, “-ja, vi hade ju satt 20 000:- som max så det var inte mycket att göra”. Det blev tyst en kort stund sedan säger pappa, “-jag vet vem som köpte hästen” . “-Vem då?”undrade jag. “-Jag måste ta en taxi till stationen och hämta väskan och tennisrack, jag skall vara på Kastrup om en timme, du och Annette får ordna med en transport hem till vår nya häst”.
Farsan hade alltså bestämt sig för att Epona skulle komma med hem till sin storebror och hade Bo W Takter inte en chans! Du kan nog ana hur stolt och glad Stall Rosas unga tränare var när vi beställde transport upp till Solvalla av Sören Persén. Väl uppe på Solvalla så ville Uffe Nordin gärna provköra vårt nyförvärv. Ulf hade ju en förkärlek för Lassagårdens hingstar (vem har väl glömt när Uffe hade med sig Langemar ut till Lassagården och kom tillbaka med hela årskullen från “Fashion Blaze”. Uffe var mycket imponerad av Epona Pärup och det verkade som att vi nu hittat en blivande stjärna.

Året efter flyttade Uffe Nordin till Frankrike och jag hamnade ute på Drottningholm med Stall Rosas två springare. Epona Pärup hade blivit en riktig kanon om inte hennes högra framknä satt stopp. Jag tog min licens med henne och körde även mina första lopp med Epona. Tyvärr så blev det bara ett fåtal starter innan vi fick lägga ner hennes tävlingskarriär. I aveln lämnade Epona några riktigt FINA hästar varav Tarzan köpte den första.
Count´s Pride blev sedan en av Sveriges bästa avelshingstar genom tiderna och redan i hans andra kull här hemma fanns en Derbyvinnare i form av, Jet Ribb! 2 dagar efter att vi ropat hem Epona Pärup så står Bo W Takter i vinnarcirkeln nere på ett regnigt Jägersro efter att ha vunnit Svenskt Travderby med Micko Fripé…

eponaalbum[2]ep11112[3]
Epona Pärup då det begav sig.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Nu måste jag lämna mina rosa vänner för den här gången. Extra lycka till säger jag till Ullis & Jonas som på söndag får vara med om något fantastiskt. Med stensäkra Torbjörn Jansson i vagnen så kan faktiskt allt hända. På lördagen klämmer jag ut en klaring som vi tidigare vunnit deg på. Denna gång skall han slå No deal vilket jag vet att han gör. 13 gånger på Art On Line smakar kantarell.

Så får det bli…3 kommentarer:

 1. Vad vi inte visste var att denna flicka var identisk med den häst som Göran Edlund, bara några dagar tidigare hade sprutat upp ett framknä på och sedan lastat ner till auktionen.

  Snälla rara Dennis! Göran Edlund (proffstränare Solvalla) sprutade inte upp varken Epona eller nån annan häst. Vi hade husveterinär, hälsokontroller och god kontakt med min tidigare arbetsgivare Solvalla Hästsjukhus. Att beskylla en prof.travtränare för att spruta upp hästar låter inte bra, hoppas det var ett skämt. Vi hade sju unghästar för inkörning detta år, en av dem var Epona (Farligheten, Furuby) Övriga sex startade som 3-åringar, två blev riktigt bra. Epona kom till oss från annan tränare, inkörning var påbörjad...Alla utom Fantomens häst klarar sig fläckfria fram till start, så även Epona. Men VETERINÄREN som "sprutade" använde en av de första doserna hualuronsyra (vit leghorn/tuppkam) äkta vara, inte SYNTETISK. Vilket är ett äggviteämne som sätter fart på egen produktion av ledvätska, tillväxtzon/carpus
  Så någon uppsprutning med nutida preparat (DMSO! cortison/uttorkande) var det definitivt INTE. Bara så du vet. Senare vård, träningsfysiologi och anatomikunskaper....står DU för! Källfakta och djuplodande granskning är aldrig fel...
  Hästliga Hälsningar IlseÖ www.hovtramp.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallåj! Nu blev det nog lite knasigt. Det låter som att jag skullel ha "skrivit ner" snälla Edlund men så är naturligtvis inte fallet. Du skriver, "-Så någon uppsprutning med nutida preparat (DMSO! cortison/uttorkande) var det definitivt INTE. Bara så du vet". Nej, eftersom det var 30 år sedan det skedde så var det antagligen något "äldre" preparat (Palosin, Cortison?) Hur som helst, enligt Göran själv så hade hon behandlats i sitt höger framknä och var dessutom rakad över knäet då hon lastades hem från Jägersro. Hon blev ganska snabbt lite framhalt i samma knä efter att vi fått henne. Epona Pärup var rätt ordentligt parallellförskjuten i sitt framknä (ärvt efter sin mamma Malla Sund) så det blev aldrig riktigt bra med henne. Som sagt, jag skrev att hon var sprutad i ett knä då vi köpte henne och det var väl bra? Tränare som INTE behandlar sina hästar i tid har jag inte mycket till övers för så jag hoppas och tror att Göran Edlund tillhörde de tränare på 80talet som faktiskt åtgärdade sina hästar och skrev jag att hon var "sprutad" i knäet så var det precis vad hon var...

   P.S.
   Göran Edlund var en av mina favvotränare på den tiden...

   Radera
 2. D.S.
  Det "dråpliga" i historien var just att Epona lastats ner från Solvalla till Malmö för försäljning och några dagar senare var tillbaka på Solvalla, i ett stall strax bredvid...

  SvaraRadera