Fredagsbrev, arkiv

29 mars 2013

Palka eller Kajsa Frick?!

images

Jag börjar med att önska alla rosa vänner en härlig påskhelg. Det här Fredagsbrevet komponerades sent på fredagskvällen efter att dagen gick åt till travtävlingar på Eskils. Tiptop gjorde sin första start efter senskadan förra sensommaren. Galopp i första sväng sedan gick han bara runt i ett jobb. Inga anmärkningar på senan efter loppet men idag lördag var han lite ömmare, vi får väl se…

När jag på långfredagskvällen sedan tittar på loppen från Färjestad så var det en trevlig syn att få uppleva äkta travporr när Sveriges största hopp inför årets Elitlopp Panne de Moteur fnissande enkelt lekte hem segern efter en mysresa i dödens. Inget tufft lopp kanske men pållen hånskrattade hela upploppet när han brakfisade ifrån sina konkurrenter. Åter igen verkar man ha matchat med millimeterprecision kring Panne de Moteur. Spännande blir det.

Nu tänkte jag går över till frågan “hur mår svensk travsport”? På läktarplats gapar det öde i allmänhet och på Solvalla i synnerhet. En söndagstävling på huvudstadsbanan där Per Skoglund gör en av sina längre och “djupare” segerintervjuer gör mig lite brydd. För vem görs den? På tv eller lajven kommer den inte med och ute på platserna är det totalt folktomt. Nej, det blir tyvärr lite ironiskt att se detta. Alla är överens om att travsporten är stendöd som publiksport på plats med undantag för de stora folkfesterna under sommaren ute i landet. Jag tror i och för sig på idén om att ha en “mediafri” travdag i veckan då INGET trav serveras via datorer, mobiler och tv-mottagare. En enda dag i veckan när man MÅSTE ut till sin travbana för att stilla abstinensen. Spelomsättningen skulle nog dyka den veckodagen men samtidigt så tror jag att man på sikt skulle kunna göra dessa travdagar mer publikvänliga och kanske kan folket börja komma ut till banan igen. Värt att prova.

6 nr PC för alla + Doss bluetooth-högtalare för 199 kr + 39 kr porto. Totalt värde 929 kr! Spara 691 kr!

Idag har vi trav i media sju dagar i veckan “morgon till kväll”. Det är olika typer av sändningar vi får se där inriktningen varierar lite beroende på vilka som producerar (kanal75, OTW t. ex.). Onsdagarna på Solvalla är en form av “livesändning”, lördagarna blir lite bredare och söndagarna är någon sorts “magasin” där veckan summeras. Mycket är bra och en del är sämre fast det stora felet som genomsyrar ALLA sändningar är att det är för spelfokuserat! Jag vill se MER sport och MINDRE spel. Personligen så har jag ALDRIG skrivit av Jespers system från Nyhetsmorgon, ej heller har jag rusat till datorn och kastat in en panikdubbel efter att Nybrink har tipsat om en “klar”. Jag är så trött på allt pladder om streckfördelningar, barfotababbel, osv. Jag har  redan spelat och vill se SPORTEN trav.

Under vintern har jag fått upp ögonen lite extra för skidskytte! Även alpint och vanliga skidor ger mig en trevlig stund. Nu vill jag göra några jämförelser, travsport v/s skidor. Vi kan börja med “Vinterstudion” i Svt. Under hela vintern så har man kört långa sändningar varje lördag och söndag. Jag har kommit på mig själv att trycka på “paus” på travet för att på lördagseftermiddagen luta mig tillbaka och avnjuta Palka när hon drar iväg alla träffar innan hon snyter sig och far vidare. Även tysken Angerers blytunga skalle i 5 milen ger mig positiva känslor. När jag sedan byter tillbaka till travet så babblas det om barfotainfo, streckfördelning osv.

Om vi börjar med studion. Svt har lyckats bygga upp den läckraste och elegantaste studio man någonsin sett. Det har varit plädar på golvet, isande lila spotbelysning med sober eldstad i centrum. På väggarna står några gamla lagg lutade och André Pops höjer trivselfaktorn ytterligare. Crister Ulfbåge och Jakob Hård gör gedigna jobb och deras bisittare Kalle Grenemark och Per Elofsson är suveräna.

Att en skidtävling i gnistrande solsken är ögongodis för en betraktare råder det ju ingen tvekan om. Sedan hela dramaturgin i en fem mil eller en skidskyttestafett där ALLT inte bara KAN hända, det HÄNDER, hela tiden. En vanlig världscupstävling i skidskytte dra minst fem och ofta tio tusen personer i publiken. Alla är där för att se bra sport i en härlig miljö. Jag lirade 100:- plats på Palka under VM och när en norska och en ryska krokade ihop och föll så fick jag in liret till 8 gånger! Jo, visst går det att lira på skidsporten. Jag gör alltid en “head to head” mot Byggmark när det är alpint. Förr när han ALLTID trasslade in sig i portarna och ibland körde vilse så vann jag jämt. Nu har det blivit en aning sämre med vinster då Byggis nu för tiden börjat ploga sig ner på safety…

Ok, hur ofta hör vi då Jakob Hård sitta och dilla om att Poltoranin är för “nedspelad” eller att Hellner borde kunna “knipa en plats” med rätt lopp? Aldrig någonsin skulle detta ske, trots att det är massor med spel på dessa lopp. Nej, här vågar man luta sig mot sporten och det räcker gott. Så skulle jag vilja att våra travsändningar ser ut. Jag gillar Nybrink för att han “rör om” men tyvärr tillhör han spelarkollektivet och blir därför både oinsatt och ointressant. Jag skulle vilja ha någon “i sporten” som tog hans roll istället. Någonstans i något media kunde man bunta ihop alla tipsnissar och stallkommentarer där man snabbt kunde gå in och lyssna på någon av de 7 kommentarer som Marcus M Melander lämnat om varje starthäst. Där kunde Nybrink, Malla och staketkuskarna mumla odds och strecklistor tills de blir yra i huvudet men i travsändningarna skulle jag vilja ha TRAV och INTE spel!

Bli medlem i MySurvey´s konsumentpanel, dela med dig av dina åsikter om produkter och få betalt för varje undersökning du slutför.

Ett litet steg i rätt riktning har skett under lördagssändningarna med de gäster man nu haft i vinter. Tyvärr hoppar man fram och tillbaka mellan intressanta samtal och strecklistor, spännande frågor och plötsligt barfotainfo! Våga gå hela vägen, gör en hel sändning en lördag, helt utan spelpladder. När Johan Olsson kämpade hem guldet på femmilen så fick vi se en utpumpad hjälte i målfållan. Ingenstans poppade de upp att han gav 6,18 i odds. Vi fick heller ingen rullande “vallainformation” i nederkant av bilden. Nej, vi fick se en femmil och inget annat! Det räckte gott. Jag vill se fler gäster, fler reportage och mer känsla av travtävling helt enkelt. Vi har superproffs inom mediaproduktionen och ändå används kompetensen så lite. Filmfotograf Thomas Blomqvist och reporter Tony Ryttar borde få fria tyglar att producera ALLT i reportageform. De är fullständigt överlägsna och det borde vi ta vara på. De gäster som man har under sändningarna borde få mer utrymme och det skulle göras ett betydande förarbete med frågor och mer research till detta.

Själva travtävlingarna ute på aktuell bana bevakas och produceras på ett riktigt bra sätt redan nu. Durecell Skoglund får både ris och ros och man kan tycka vad man vill om hans flackande runt banan (nu med en pekskärm hängande runt halsen) men vi får svar på många frågor. När en häst lämnar banan innan start så är Skoglund hack i häl och vi får en direktrapport kring ett hjulbyte eller en tappsko, sånt gillar jag. När samme Skoglund skriker över banan, “-hur känns det”  till en kusk där svaret långt där borta blir typ, “-helt ok” ställer jag mig undrande. Hur intressant egentligen? Ungefär som när Håkan Hellström efter andra låten ropar till publiken, “-mår ni bra”? Vem är intresserad av svaret?

Ok, sammanfattningsvis.

 • Katsa ut lösmustascher och tipsmummel från de riktiga sändningarna.
 • Låt Malla och Nybrink köra “Vass eller kass” dygnet runt på någon livestreamingsida för de intresserade.
 • Satsa på helt ny inredning i tv-studion (det skall efterlikna Vinterstudion mer än “Öppna kanalen”).
 • Mer reportage signerat Blomqvist/Ryttar.
 • Fler gäster och bättre frågor.

 

I och med dessa förändringar och förbättringar så skulle travsporten på sikt bli mer SPORT och mindre SPEL. Naturligtvis så skall spelet även i fortsättningen redovisas i sändningarna men det skall ha en betydligt MINDRE roll än idag.

studio21-988x741

Ja visst…

 

enmm7ic39d9t4eeolrsa

Nja…

Nej vad sägs om lite underhållning i 15 sekunder…

Datorproblem.

Vill du ha extradeg?!

Förra helgen var jag rätt ute när Pingus Vang trasslade bort sig. Tyvärr så hamnade min vinnare, Caddie Eagle i samma fälla och galoppen på honom gjorde att allt började i moll. Denna helg är det söndags V75a uppe på Romme och i sista avdelningen har man “glömt” Svanstedts By Air. Inte för att pållen verkar vara i någon direkt knallform men till seger räcker det ändå. Vi kan få dryga 4 gånger och det är naturligtvis galet. Bara att tjoffa in. Vinterhelvetet håller i sig ett tag till och det är bara att bita ihop och lida. Ha en trevlig helg så hörs vi igen.

Så får det bli…

2 kommentarer:

 1. Mycket bra fredagsbrev Dennis. Fokus MÅSTE tillbaka till sporten om sporten inte ska bli artificiell. Bra skrivet. Med vänlig hälsning SUCK

  SvaraRadera
 2. Håller med , mkt bra fredagsbrev. Lite förvånande att du tippar den gröne kungens häst

  mvh Norrlandsmuppen Håkan

  SvaraRadera