Fredagsbrev, arkiv

08 februari 2013

Ny spännande helg att vänta…

Det här med banker 2013 är en –minst sagt- spännande företeelse. Bankerna kämpar med att göra landet “kontantlöst” samtidigt som de lägger in “straffavgifter” i form av “kortavgift”, “anslutningsavgift” m, m. för de som lydigt försöker använda sina kort fullt ut. För den som inte är med i svängarna så blir det gärna parodiskt. Ute på Ekerö har vi ett Swedbankkontor där vistelsen i lokalen alltid ger en emotionell bergochdalbana vid ett besök. För någon månad sedan fick jag 1 500:- i handen (vi snackar äkta, prasslande sedlar) som jag ville ha in på mitt konto (samma konto som jag en gång öppnade på Föreningsbanken, Bromma 1979). När jag väl stiger in på banken så infinner sig genast en obehaglig känsla av tristess, svag ångest och uppgivenhet. En fläkt surrar svagt samtidigt som ett trasigt lysrör står och blinkar vid ingången till bankvalvet. Jag går fram och tar en nummerlapp och ställer mig sedan i ett hörn av lokalen och betraktar den verklighet som jag just nu befinner mig i. Det är 4-5 kunder före mig där åldern ligger mellan 60 och döden. Framme vid den enda kassan som är öppen står en mamma med sin dotter i begrepp att öppna ett ungdomskonto till den översminkade telningen. Naturligtvis fattas de flesta dokument och legitimationer för att detta skall kunna genomföras. Mamman försöker få koll på vad som fattas medan ungen, iklädd toppluva med tofs, blanka Huntersgummistövlar, Canada Goose jacka (inne 2011) och tajta jeans utan långkalsonger står och knappar febrilt på sin Iphone som mamman står för abonnemanget på. Det tar sin lilla tid innan sällskapet är klara och kan lämna banken utan att ha fått sitt ärende uträttat.

Efter en konstpaus av kassörskan så trycker hon förstrött på knappen och det tutar till samtidigt som “78” kommer upp på nummertavlan. Ingen reaktion bland de trötta, apatiska bankbesökarna kan utrönas. “-Nummer 78”, ropar kassörskan men ingen reaktion följer. I samma sekund som kassörskan ånyo för fingret mot knappen och trycker fram “79” så börjar det hända grejer bland de sittande bankkunderna. En äldre dam har bara några steg kvar till kassan då en man i 70års åldern snabbt hastar fram till samma kassa. Damen lägger fram sin kölapp på disken för att få sitt ärende expedierat. Någon sekund senare är mannen framme och säger, “-ursäkta, jag hade 78”. Det här är en mycket vanlig syn på ett svenskt bankkontor anno 2013. Lika vanligt som att en tant sitter och gnäller i 45 minuter för att det tar sådan tid för att –när det väl är hennes tur- börja med att fylla i blanketten först när hon är framme vid disken! Nu står i alla fall två kunder vid samma kassa på Swedbanks bankkontor på Ekerö och vill ha hjälp. Denna “situation” förskjuter tiden i c:a 20 sekunder innan mannen ombeds vänta tills damen med “78” fått sitt ärende handlagt.

Nästa kund som vandrar fram mot kassan är en pensionerad kvinna som av misstag brutit sönder sitt bankomatkort. Väl framme vid kassörskan lägger hon genast fram en uttagslapp för att med hjälp av denna komma i åtnjutande av sin surt förvärvade pension. Den äldre damen har härmed dragit Svarte Petter. “-Du kan tyvärr inte hämta ut din pension i kontanter”. Jo, jag har hört något om att vissa skitkontor kräver att man “förbokar” uttag i kontanter men det här var väl ändå galenskap?! Den äldre damen fick hjälp av kassörskan att fylla i blanketter för en beställning av nytt bankomatkort. Ärendet tar ungefär 15 minuter innan damen håglöst vankar ut från lokalen, precis lika pank som hon var innan hon steg in i densamma.

Totalt väntar jag i ungefär en halvtimme innan det till slut är min tur. Blanketten är naturligtvis redan ifylld och de femtonhundra kronorna har jag i handen. När jag sedan lägger fram blankett och tre femhundralappar får jag till svar att det heller inte går att SÄTTA IN pengar på denna bank! Det hade naturligtvis varit frestande att döma ut hela denna jävla Sovjetbank och be alla låtsasbankirer sätta sig på närmaste trådbuss och fara så långt in i tundran de bara förmår men jag ruskar bara uppgivet på huvudet, suckar och lämnar banken. Eftersom jag behövde få in pengarna på mitt konto så fick jag sätta mig på en bänk, fundera och klura och med ett antal mer eller mindre komplicerade tankevurpor så löste jag problemet genom att gå in på konkurrerande bank (Handelsbanken) och sätta in de riktiga pengarna på svärmors konto. Hon kunde sedan föra över dem till mitt konto och vips (nästan i alla fall), så satt degen på mitt förbannade Swedbankkonto!

Nu hoppar vi fram till nutid, närmare bestämt till i måndags. Jag skulle ha pengar av min bror och förfasades över hur denna transaktion skulle kunna genomföras utan att inredning och inventarier skulle behöva fara omkring på ett okontrollerat sätt i det bankkontor som skulle bli aktuellt för transaktionen. Jag ringde och kollade med Swedbank och fick till svar att man i Solna Centrum hade en insättningsautomat! Så fiffigt, ännu ett sätt för bankerna att slippa möta sina kunder. Se nu framför dig hur ett stycke bror åker till Solna Centrum, jagar P-plats, går och köper parkeringsbiljett och blir mött av en parkeringsvakt framme vid vindrutan (P-vakterna vid Solna Centrum är nästan lika sjukligt maniska som ute på Arlanda). Väl inne i Centrum så visar det sig att kontoret har flyttat till ny lokal. Efter en kort promenad genom ett centrum fullt av “arbetskraft till förfogande” är han så framme vid de “nya” lokalerna. Det visar sig att insättningsautomaten EJ följt med i flytten! Bror ser på en lapp att banken –hör och häpna- tar emot pengar för insättning, men dock inte tillåter några uttag i kontanter. Efter dryga halvtimmen är bror på plats vid kassadisken och får tilläggsinformationen, “- endast insättning till EGET konto”. Det hela slutar med att undertecknad får åka in till Solna och göra insättningen personligen! Kassadisk, kontorsutrustning och övriga inventarier lämnas orörda, fast frestelsen att sparka omkull ställen med broschyrer och blanketter på vägen ut var svår… Jag vet inte riktigt vilken kompetens de muppar har som ansvarar för våra bankers kundrelationer men jag förutsätter att deras begåvningsnivå ligger en bra bit under de som jobbat fram vår migrationspolitik. Jag håller precis på att byta bort min skitbank och när jag tittat runt lite så verkar ICA-banken helt överlägsen. Vill du förresten ha ett presentkort från ICA på 100:- ? Du får det samt några lotter om du svarar på några frågor. Klicka här!

Förra helgen så var Johan Hedenberg gäst i studion när V75 sändes. Hedenberg är en kanonkille och hade naturligtvis inga problem att “leverera” under den långa sändningen. Han har mycket att berätta. Jag skulle gärna vilja se Jan-Olov Persson eller Åke Svanstedt i samma stol under en hel eftermiddag. Tv-historia skulle skrivas… Hur som helst, Johan Hedenberg har gett ut en bok som enligt de flesta är mycket god läsning och även K-G Holgerssons böcker har fått fina recensioner ute bland folket. En lite bortglömd pärla bland “travböcker” är Hasse Svenssons, “Är man inte med kan man inte vinna”. Det doftar cigarill lång väg och den lågmälde mannen som på väg ut till defileringen med Ritha Lyngholm svarade en tipsnisse om chanserna med, “-hon mördar dem”, med en tandpetare elegant i mungipan berättar i denna bok helt fantastiska upplevelser.

bok

Du kan köpa böckerna via länkarna nedan! Hasse Svenssons bok är svår att få tag i så där finns endast ett exemplar via Tradera. Lägg bud och bli den lyckliga ägaren.

Johan Hedenberg, “Lill-Tarzan och jag. En berättelse från världens bästa land”.

K-G Holgersson, “Mitt liv och mina hästar”.

K-G Holgersson, “Travhästens nycklar”.

Hasse Svensson, “Är man inte med kan man inte vinna”.

På söndag startar Maharajah igen! Spår 1 bakom bilen innebär väl ett snällt lopp och då är väl vinstchanserna ganska små. Ludde skulle ju stryka om han fick ett skitspår och då har vi ju bara Noras Bean kvar från det svenska lägret. Från sitt läge så tror jag att han kan bli farlig men hoppet står väl ändå till Marre, trots läget. Av de franska hästarna så kommer The Best Madrik bli lika bortglömd som i Pda, pass upp.

Finnarna har en fäbless för att göra “felköp”. Från Tarzans stall köptes för att tag sedan Pitch Command och det tog bara en start innan ett gaffelband small. Nu har man precis köpt över Saston till Memmalandet och det gör man efter att Saston visat sig från den allra sämsta sidan senast. Finnpojkarna har ju en förmåga att TRÄNA och då tar de gärna i så de spricker. Personligen har jag svårt att se hur man skall kunna hålla Saston fräsch där borta men den som lever får se…

Du har väl inte missat att årets Melodifestivalcirkus är i full gång?! Förra helgen startade man upp det hela med den första delfinalen som gick i Karlskrona. Jag sa ju då att jag räknade med att Yohio skulle dundra direkt till final (eller komma stensist) och redan nu kan vi kanske se honom som den troliga vinnaren av hela tjotabalongen. Jag lirade när han stod i 15 gånger, nu är han favorit. Mitt speltips på Cookies N Beans gick ju också bra. Direkt till final (6 gånger) samt andra chansen (3,80). Vi ligger således redan plus och kan nu fokusera på helgens delfinal i Göteborg. Som vanligt så är det ett spretigt startfält. Tyvärr så har Christer Björkman och C:o nu börjat tänka lite för mycket på själva “tv-formatet” och mindre på själva bidragen. Det fungerar ungefär på samma sätt som när man uppe på METER television skall göra casting till någon dokusåpa. En Pellejöns, en bimbo, en “tuff” kille osv. Den här gången är Pernilla Andersson utbytt mot Louise Hoffsten och Torsten Flinck har slutat knarka och heter i år Rikard Wolff. Joacim Can tar över efter Nicke Borg osv…

Skall vi gissa att Rikard Wolff skräller till och uppträder i svart? Det sägs att man får nästan 28 gånger i fetodds om Louise Hoffsten mot förmodan plockar fram ett munspel?! Strunt samma, vi skall ju plocka in deg även denna helg och på UNIBET får vi bra odds på en del av de deltagande medan andra är löjligt nedspelade. Eric Saadekopian Anton Ewald står i ynkligt lågt odds så även om han går direkt till final till 98 % så är det ändå inte spelbart. Klimatanterna i Swedish House Wifes snackas det om, tyvärr är låten rätt kass. Nej här kommer mina spel. Erik Segerstedt/Tone Damli direkt till Final samt även till andra chansen. 4,50 respektive 2,75ger ett fint netto. Sedan har vi helgens kantboll. Felicia Olsson är tippad stensist, till och med efter Rikard Wolff! Låten är ganska bra men hon är rätt ointressant men det finns en stor röstningspotential i bidraget. Spela “till andra chansen” och håva in 7 gånger chipsen! Har du inget UNIBETkonto så kan du registrera dig här! Du får då 1 000:- extra att spela för!

Vi avslutar veckans Fredagsbrev med lite spel till helgens V75a på Jägersro. Förra helgen skulle ju Tobbe bara vinna med Lill-Goops Bobbery men det blev startgunga direkt från 4e spåret. Jag avslutade med att spika Art On Line till 12 gånger degen men vad hjälpte väl det. Nu i helgen så har det runnit in en härlig vinnare igen. I sista avdelningen pockar Heiskanen ut två hästar och sätter sig som vanligt upp bakom “fel” häst. Peter Ingves på Dollar Zon är dunderklar mina vänner. Visste du förresten att du kan vara med på mitt V-75 system i helgen?! Genom Atg:s nya satsning “V75tillsammans” så är det ju jätteenkelt att vara med! Vill du hänga med på helgens system så klickar du bara här! 50:- per andel. Nej mina rosa vänner, ha nu en bra helg och var snälla mot varandra så hörs vi igen nästa fredag.

Så får det bli…

4 kommentarer:

 1. Veijo har inget val vilken han ska köra i sista, eftersom han står som ägare på den han kör själv så måste han köra den. trodde du visste sånt :) Sen tror jag som dig att Dollarn är den bättre av dom 2. Dock en sak att tänka på, dom senaste 4 voltstartsloppen för han har resulterat i gunga. Ingves har kört han i 3 volt gunga i 2. Thomas...

  SvaraRadera
 2. Är det inte konstigt att, när Hultmans hästar förlorar så är dom ALLTID sjuka?? Maharajah är frisk vid första blodprovet och sjuk vid den andra kontrollen. Ska inte starta mer i Frankrike och anmäls därefter till Prix de France... Någonstans måste det vara fel!!//Ola

  SvaraRadera
 3. Underbart Fredagsbrev igen! Du e kung!

  SvaraRadera
 4. Bra fredagsbrev , bankerna suger verkligen.. är kund hos handelsbanken och det funkar väl här uppe i lapph-vetet skapligt iaf.
  Norrlandsmuppen Håkan

  SvaraRadera