Fredagsbrev, arkiv

16 mars 2012

Dubbelmoral.

Det gäller att ha marginalerna på sin sida. Har man inte det får man ibland se till att skapa dem själv. Jag träffade Åke Lindblom på stallbacken i onsdags kväll efter att han mosat några av huvudstadsbanans Elitloppsaspiranter och en gunghäst från Mantorp. Lindblom sken som vanligt som en sol. I Saw You är ju egentligen den perfekta Elitloppshästen! Han går från alla positioner, han är uppfödd, upptränad och dessutom körd av en mindre tränare av “det rätta virket”. Jag ser fram emot årets Elitlopp redan nu. Men vänta nu, har jag missat något? Tja, jag kan väl, även jag, kommentera den så kallade “påkörningen” av Timetosaygoodbye. Jag har tittat väldigt noga på loppet (samma lopp som Kacke och gänget granskade) och jag undrar om han verkligen blev PÅKÖRD? Det skulle även kunna vara Lennartsson som skall ha för “ouppmärksam körning” när han kör upp i vagn på I Saw You!

Situationen i onsdags är ganska vanlig och våra tv-kommentatorer brukar ofta konstatera att “-det var schysst kört” när en kusk tar upp och ger sig när det blir små marginaler. Sedan finns det den typ av kuskar typ, Lennartsson (det är inte första gången han “blir påkörd” efter att ha tryckt dit en framhov på framförvarandes sulkyhjul) som har en fäbless för att “hamna i” liknande situationer. Det där med att köra “schysst” gäller inte bara den som tar upp i dödens när ledningen inte riktigt kan nås. Detta gäller även kusken i ledningen som faktiskt kan (och bör) ta upp när slaget om ledningen är förlorat, vilket det var för Per Lennartsson i onsdags. Tittar man noga på filmen så kan man se att Lennartsson faktiskt vänder tillbaka spöet och tar upp för att släppa ledningen. Tyvärr så hade Per inte den millimeterprecisionen som krävdes, utan han körde tyvärr en halv sekund “för länge” och då var, i princip, Lindblom redan nere.

Små marginaler, ja visst, men det är tveksamt om det var Åke som körde med de minsta av de två. En annan sak i sammanhanget. Jag tror faktiskt att I Saw You hade vunnit, även från dödens! Timetosaygoodbye brukar kasta ankar även i de lopp han får bestämma i spets (vilket han inte hade fått göra i onsdags). Nu Pagadi var åter helt under isen (Stig H borde åka upp till Svenne Lindblom) och Prince Tagg hade behövt ett ordentligt dopp i 5-56 innan han gick ut i lopp. Caesar Sånna och Carmel hade han slagit även om de stod “20”. Egentligen kan alltså Cattis och Lennartsson tacka Åke Lindblom för andraplatsen vilken de aldrig hade fått från ledningen med en mullrande fux flåsande utvändigt hela vägen. Det bästa av allt var ju Lindbloms segergest direkt efter mål, inga ursäktande blickar tillbaka mot Lennartsson här inte. Och varför det? Lennartsson körde ju på dem så att det hade kunnat bli punka…

Vi går över till lite dubbelmoral. Sverige har inte krigat. Sverige är (har möjligtvis varit) “neutrala”. Sverige värnar om djur och människor. Listan kan göras lång men hur ser det EGENTLIGEN ut? Sverige har planerat att hjälpa Nattskjortorna i Saudiarabien att bygga vapenfabriker. Är någon förvånad? Hur många barn ute i världen har trampat på svensktillverkade landminor? Något konstigt med det?

Svenska lantbrukare följer djurskyddslagar som vi skall vara stolta över. Tyvärr så innebar det idiotiska medlemskapet i EU att vårt djurskydd urholkas allt mer. Samtidigt som den svenska bonden skall försöka få lönsamhet på sin verksamhet blir han/hon tvungen att konkurrera med importerat kött som kommer från länder där djurskyddet är betydligt sämre eller helt enkelt inte existerar. Skulle den svenska bonden ha sina grisar på samma premisser som den danska bonden skulle han med Lantmännenkeps riskera böter och fängelse! Varför är importerat kalvkött betydligt “ljusare” än det svenska? Googla lite så ser du hur t.ex. de tyska och holländska kalvarna föds upp. Behandlar du dina djur på det viset så sitter du snart i rätten och du blir antagligen INTE friad som han som körde med grisfösare på sina hästar.

Just vad det gäller djurhållning och köttproduktion så borde Sverige frångå sin flathet och dubbelmoral och förbjuda all import av animaliska livsmedel som producerats i länder som inte uppfyller våra svenska krav! För ett antal år sedan var IKEA i hetluften De sålde mattor som vävts och sytts av barn som dessutom arbetade under fruktansvärda förhållanden. Vad jag minns var det inga ungar här ute på Mälaröarna som satt i garagen och slet dagarna i ända?! Nej det var väl andras ungar ner i Indien som skötte produktionen? Och vilka finas mattor sen, toppkvalité till superlågt pris! Varför hackade man på IKEA? De fick ju dra in hela kollektionen! Här skall vi alltså ha i minnet att mattorna höll hög kvalité. I samma land som smällde till Kamprad med linjalen tillåter vi alltså att man säljer t.ex. danskt fläskkött. Kött som kommer från grisar som levt sina korta liv under, många gånger, vidriga förhållanden. Det skall här tilläggas att kvalitén på köttet är usel! Precis lika usel som den skitköttfärs som ICA säljer med ursprungsland Irland eller Tyskland. Det är salmonellafall flera gånger om året och dessutom smakar det inte bra. Nej, så länge som jag kan köpa dansk fläskfilé för 39:-/kg så tycker jag nog att IKEA kan få återuppta försäljningen av mattorna. De flinka knattarna i Curry, Curry land är både billiga och duktiga…

Vi hoppar tillbaka till vår lilla ankdamm där pållar drar runt färgglada gubbar i vagnar. Micke Nybrink sticker ut hakan mer och mer och det bara en tidsfråga innan ATG lyfter bort honom från tv-rutan och lämnar fältet fritt för de ryggdunkande trav “journalisterna”. Nu har det åter varit debatt kring våra stortränares prissättning och mjölkning av ägarkollektivet. Att det fläskas på när fakturorna skall skickas iväg är ingen tillfällighet. Det finns travtränare (en del har guldtänder) som jobbar hela dagen i stallet, lastar hästarna i sin egen buss, kör bussen till travbanan, selar, värmer, river av skor, kör lopp (som de vinner), packar ihop, lastar, kör bussen hem och vid hemkomsten tar hand om det sista innan de slocknar för några timmars sömn innan nästa dag börjar. Sedan finns det dem som låter någon annan göra det dagliga jobbet i stallet sedan sätter sig i “sin” (hästägarnas) fetmerca och åker bakom hästbussen. Väl på plats ute på travbanan så är det mest ett jävla fikande och minglande mellan tv-framträdandena medan “personal” gör arbetet. Dessa tränare kan med gott samvete sätta sig i nämnda fetmerca och åka hem när sista påtåren är tömd, även om stallet har 4 starthästar kvar för kvällen…

Jag är övertygad om att det går att kapa träningsavgifterna med upp till 30 % på stortränarnas fakturor utan att de behöver åka obesiktade “245 or” till och från travet. Det finns bara en enda hake med det hela. En travtränare har, och SKALL ha, sin fulla rätt att fläska på när han skickar ut fakturor. Det kallas för marknadsekonomi! Det stora problemet är att ATG (som äger all travmedia) fokuserar så fruktansvärt mycket på det fåtal giganter vi har i sporten. När man jobbar med reklam och marknadsföring så är goodwill och “icke kommersiell” exponering oerhört värdefull. I filmens värld så är “produktplacering” ett måste för att få finansiering på ett filmprojekt och ägarna va “produkterna” får bra avkastning på sin medverkan i filmerna. På exakt samma sätt så får våra största travtränare och kuskar horribelt med utrymme i media. Hur i hela friden skall Johan Wiman, Lars Åke Söderholm, Göran Jansson och gänget ha någon chans? Jag känner till massor med folk som faktiskt tror att det bara finns ett tiotal kuskar i Sverige och att våra travtränare heter “Walmann”, “Lähdekorpi”, “Johansson” och “Nurmos”…

Trav-media använder “profilerna” för att kunna göra sina program medan tränare och kuskar villigt ställer upp och exponerar sig. En del blir dessutom ganska “utnyttjade” av media utan att de märker det (eller kan göra något åt det). När Åke Lindblom är i hetluften som i onsdags kväll så gnuggar man händerna. Här kan det bli några “oneliners”. Hade det varit Sobrilström i vagnen hade ju hans kommentar varit betydligt “anonymare” och “tråkigare”. Stefan Hultman är en annan som media använder sig av. Bäst tv har det blivit när det skitit sig för en som Maharajah. En glad Hultman som skriker och tjoar är förstås bra tv men “glada amatörer” fyller ju upp den kvoten med råge i rutan. En besviken Stefan är guld värd! Helst skall han fräsa ifrån och “tjura ihop” DET är bra trav-tv. Nere på Vincennes under Pda verkade han ha ett gäng som skuggade honom ända in på toaletten för att vara “på plats” om det skulle floppa.

Tillbaka till tränarna och kuskarnas allians med trav-tv. Jag skulle gärna vilja se att vi satte “de vanliga” i mediakarantän ett litet tag. Låt nya ansikten visa upp sig och plocka inte ut dem enligt ryggdunkarmetoden. Varför tror ni att det är just Jennifer Tillman vi får se i rutan på söndagarna? En seriös “casting”? Nja, jag tror inte det. Sandra Svensson och Louise Medelberg är två tydliga exempel på kuttersmycken som travmedia valt ut genom ryggdunkarmetoden. Inget ont om vare sig Sandra eller Louise. De är båda snygga, trevliga, kunniga och väl värd den plats de har. De hade antagligen fått “jobben” ändå om det hade skett via en vanlig rekrytering.

Lite till om det här bara. Tydligen bygger man om travets tv-studio på Solvalla nu. Undrar vad det kostar och varför? Hur som helst. Detta innebär att man varit “ute på fältet” och sänt sina fredagskvällssändningar och det tog inte lång stund innan man satt på Stig H Johanssons “reslådor” ute på Stora Alby och körde programmet! Varför just där? Stig H var ju inte ens med! Hade man kört några mil till så hade de ju kunnat sända från Anna-Karin Rundqvists gård. Tyvärr så fortsätter man att jobba via ryggdunkarmetdoden på redaktionsmötena ute på Solvalla och därför blir det ingen fredagssändning från Rundqvist.

Anna-Karin har förresten dragit igång ett kul projekt. Ett gäng kvinnor får chansen att hoppa med på en häst i, “Tanthästen”! Här får inga killar och män vara med och jag tycker nog att “tanterna” ute i landet borde passa på att haka på (om det nu finns några platser kvar). Jag är ganska säker på att det blir många roliga stunder tillsammans om Anna-Karin får bestämma. Inget ont om Hanna Olofsson och Ralf Karlstedt men “Tanthästen” verkar som det trevligaste alternativet. Nu i HBT tider kanske man kunde smyga med i gänget hos Rundqvist? Är du intresserad så kan du säkert slå en signal till Anna-Karin för att se om det finns någon andel kvar. 073-772 09 36.

annisen

Mellby Tiptop Startade på Solvalla i onsdags. Han hade åter fått ett ruttet 5e spår på 20 och var dömd till tappstart vilket som vanligt resulterade i ytterligare 20 meters bjudning. Att kliva i mål på 1, 15, 4 full väg och inte få en spänn kan ju kännas tungt speciellt med tanke på att pållen kom av banan med tussarna kvar och en puls på dryga 90 fem minuter senare! Körande Johnny Takters omdöme kring hästen (vars mormor han kört i USA!) gjorde i alla fall att jag kan se fram med tillförsikt på det kommande 3 140m som är planerat. Där kanske de andra hinner “springa klart” innan det drar ihop sig…

mellis1

mellis2

mellis3

Det är svårt att trolla utan trollerilåda…

Så där mina rosa vänner det är dags att knyta ihop påsen. Precis som jag skrev förra veckan så är och förblir Klaus Kern ett orosmoment i vagnen. Mitt stenklara lir lyckades han Clowna bort med två omstarter från spår ett, på sin hemmabana dessutom. I onsdagskväll fick även Tommy Karlstedt åka hem till Halmstad med oduschad häst efter två omstarter från springspår! Hur svårt skall det vara?! Till denna helg har jag fått info att det blir Värmlandsseger i första avdelningen. Magnus Jakobsson behöver inget spö när det finåks bakom Princess Wine! 12 gånger brunosten.

Jag avslutar med Fredagsmackan. “Prego”. Du kanske minns den stressade mannen som stod på Solvalla och grillade Pregomackor förr om åren? Du behöver följande till 4 mackor.

 • 4 minibaguetter.
 • 4 lövbiffar (ekologiska).
 • 1 gul lök.
 • 1 bit vitkål.
 • 1 liten burk grön Taco Jalapeno (skivad).
 • 1 klyfta vitlök.
 • Salt
 • Socker.
 • Svartpeppar
 • Lite vanlig grillkrydda.
 • Smör
 • Lite vitvinsvinäger.

 

Kacka upp vitkålen till typ, “pizzasallad”.

Lägg ner vitkålen i en burk tillsammans med lite salt, lite socker, svartpeppar och lite vitvinsvinäger och låt stå och dra en stund.

Stek på lövbiffarna hastigt och krydda med salt, peppar och lite grillkrydda.

Dela på minibaguetterna och fräs deras nedsidor i en panna med smör tills de får grillfärg.

Bred ut lite av vitkålen på nedre brödbiten.

Lägg på en skiva lövbiff.

På biffen lägger du ut ordentligt med rå gul lök och några skivor av den gröna Jalapenon. Lägg på bröd “locket”.

Till denna macka “Prego” dricker du:

Adobe Reserve Cabernet Sauvignon (nr 6853) 79:-

 

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar