Fredagsbrev, arkiv

17 februari 2012

Mello, 2012. 1 bidrag, 31 statister…

Publiken sviker! Travbanorna har färre och färre besökare. Jo, du läste rätt! Skämt åsido. Det har ju under många år droppat av folk från våra travbanor och nu är det, i princip, tomt på läktarplats under “vardagstravet”. Enligt alla förståsigpåare så är detta oundvikligt när man kan avnjuta tävlingsdagen i soffan eller vid skrivbordet hemma. Finns det verkligen INGENTING man kan göra för att få ut lite fler människor till våra travbanor? Jo, en hel del faktiskt. Ett stort problem dock, är att ATG struntar fullständigt i publiksiffror. Det enda som de tittar på är spelomsättningen. Så länge folk lirar så spelar det ingen roll om läktarna gapar tomma. Vår levande travsport är som bekant på väg ner i graven. I år försvann ungefär 20 % av B-tränarna och på de senaste fem åren har väl styrkan halverats. Våra mindre A-tränare muggar på i skuggan i väntan på sin “tränarpension” och kvar blir “topp 20”. Detta är naturligtvis vägen till slutet…

Ett sätt att få upp intresset för att uppleva travsport “live” är att gå ett steg tillbaka! Solvalla har under en tid jobbat ganska hårt för att kunna erbjuda besökarna “premium tjänster”. Widman och Per Skoglund gör ett kanonjobb som säkert uppskattas av banans besökare. Nu går man ett steg till och bjuder på fika och intervjuer med aktiva nere på Ströget och man är noga med att påpeka faktumet att denna extraservice INTE går ut i något intern-tv system ens! Här gäller det att hasa sig ner till Ströget för att kunna ta del av mumman. Jag kan faktiskt tycka att det är ett bra drag av Solvalla. Normalt sett så borde det väl anses “teknikhämmande” att inte kabla ut det till “alla”. Helst skulle man väl köra dessa intervjuer på tv4 Sport från halv sju på onsdagskvällarna om ATG fick bestämma men så blir det nu inte.

Om man skulle vara lite modigare och gå ett steg till så kanske vi skulle ha en “trav-tv fri dag” i veckan?! Låt säga att man på torsdagar INTE visar travet vare sig på ATG-LIVE eller på tv. Nu skulle det hända grejer. För oss travnördar puttrar det en svag abstinens under julaftonskvällen. Nog skulle man vilja avsluta kvällen med att slå sig ner vid datorn och se om dubbeln från Kalmartravet faktiskt gick in. Under en “trav-tv fri dag” skulle man ha minst 2 banor, gärna fler som kör “vardagstrav”. Jag kan garantera att folket skulle strömma till direkt från första tävlingsdag. Banorna skulle kunna köra sina tävlingar precis på det sätt de önskar, inga “sax banor” att ta hänsyn till. Nej, här skulle publiken kunna ägna sig åt “sin” tävlingsdag och travbanebesöket i lugn och ro. Vad är då haken? Jo, spelomsättningen skulle naturligtvis minska en hel del under dessa “trav-tv fria dagar”. Det är här som ATG borde se lite mer långsiktigt på situationen men det brukar de ju inte göra sig kända för. Vi vet också att banorna får deg in i verksamheten utefter spelomsättning men där tycker jag att man borde göra om hela systemet. Det är inte rätt att t.ex. Solvalla, som har en gigantisk exponering vid sina onsdagstävlingar får extrastålar för det. Nej, ett nytt “provisionssystem” skulle utformas och man borde få ersättning till banan efter BANOMSÄTTNING! Just det, den bana som lyckas få ut folket till tävlingarna borde premieras, inte de som “råkar få” en V-75a eller som Solvalla, 95 % av all marknadsföring gratis.

Med detta skulle nog travbanorna var glada om de fick arrangera travtävlingar under de “trav-tv fria” dagarna. Publiken skulle öka, banans spelomsättning likaså och ATG som här förlorar lite omsättning skulle istället kunna se hur travsporten faktiskt kan fortsätta sin överlevnad och kanske till och med VÄXA, vilket den inte har gjort de senaste 15 åren. Parollen blir således, “VÅGA TRAVA TV-FRITT"!

I thailändsk press kan vi nu läsa “Arab-looking man launches two bomb attacks in Bangkok”. När muppen får syn på Thailändsk polis så kastar han en granat mot dem. “Dessvärre” så trasslar han till det och tappar granaten vilket resulterar i att han blåser bort båda sina ben! Den “stackarn”…

Hur “nöjd” blev sambon på “Alla Hjärtans Dag”? Kom du dragande med en chokladask? Skyll dig själv. Godsakerna finns ju här!

Snart har väl alla sagt sitt om Djurparkslallarens fortsatta framfart på travbanorna och jag hörde ett rungande Yipiiieee! när Kontio körde startgunga i onsdags. Det enda som verkligen stör mig nu är svarttränaren Roffe Petterssons flathet att inte våga stå upp mot Djurparkslallaren. Pisse Nisse har ju mycket beräknande sett till att Petersson skall trycka på sig “chefens” kruka på huvudet och vagnar, huvor och liknande skall skina av guld (det kattguld som representerar den fuskande Djurparkslallaren). Hade Roffe vågat ta avstånd från detta långfinger upp i ansiktet på alla aktiva som INTE fuskar så hade jag kunnat svälja det men som det ser ut nu så blir det, även fortsättningsvis, full “bortjobbning” av pållarna med kattguldet…

”Blir förbannad” Rolf H Petersson (till vänster) gör stor succé med Nils Enqvist före detta hästar. Jorma Kontio (till höger) är förstekusk på hästarna. Här figuerar de tillsammans efter en seger för Firestorm Viking.

Lakejen iklädd fuskarens Kattguld.                       Foto:ALN

 

Vi rullar vidare. Vi har nu sett 16 av årets 32 bidrag i Melodifestivalen och nivån har varit skrämmande låg. Första omgången höll hygglig kvalité men andra delfinalen var en katastrof. I morgon har vi i alla fall en stenklar till Globen och det är Pastor Ranelid! Likt Ulf Ekman i Livets Ord skrider Ranelid runt på scenen och rapar floskler. Underbara sådana och han gör den med sådan distans att Harper Hanovers skulle klassas som sprintlopp i jämförelse! “Kärleken är den första Atombomben”. Smaka på orden, nog är han sanslöst härlig denne brunbrände ordvrängare. Om man lyssnar på hans fraseringar och uttryck i talet och blundar så låter han nästan exakt som Kolgjini! Ranelid sjunger inte en ton men det spelar ingen roll. Till skillnad från Rikspundaren Flincks pretentiösa barfotadravel så är Ranelid Kung! Han går naturligtvis direkt till Globen men det skall ju med ett bidrag till och där blir det värre. Andreas Johnsson kör en cover på sig själv och inledningsnumret är ett gäng studsande tonårspojkar som leker Eric Saade. Mattias från EMD har en hygglig låt men ett sådant våldsamt Gällivarehäng att man tappar bort låten. Brudar i kroppsstrumpor brukar inte gå hem men “Love Generation” gör det ok. Där har vi lördagens andra bidrag till Globen…

På måndag är det dags för Mellby Tiptop på Gävle. Det är faktiskt första gången som det ser riktigt bra ut. Skulle allt stämma för honom på vägen, ja då bara vinner han! Nu är det dags att dra vidare och naturligtvis så skall du få både en stenklar till V75an samt en “Fredagsmacka”. I andra avdelningen startar Västerbo Realkiss och där var det inget att snacka om. Kanske 5 gånger isskrapan?!

 

Jag avslutar med "Fredagsmackan". “Deep Sea”. Du behöver följande till 4 mackor.

 • 4 skivor vitt bröd (gärna “Roast´n Toast”)
 • 1 liten burk Creme Fraiche original
 • 4 matskedar majonäs
 • 1 röd chili
 • 500gr färska räkor
 • 2 skivor gravad lax
 • Salt
 • Svartpeppar
 • 1 citron
 • Smör
 • Dillkvist
 • Tabasco
 • 1 röd lök
 • 1 kokt ägg
 • 4 gurkskivor

Blanda ner 500gr skalade räkor i Creme Fraichen.

Finhacka 2 skivor gravad lax och blanda ner.

Finhacka 1 röd chili och blanda ner.

Finhacka 1 röd lök och hacka ner.

Hacka 1 kokt ägg och blanda ner.

Tillsätt 4 matskedar majonäs i röran.

Tillsätt lite salt, svartpeppar och några stänk Tabasco.

Krama ur saften från en halv citron (2 matskedar) i röran.

Rör om röran och ställ in i kylen.

Rosta bröden, låt dem svalna och bred sedan på smör.

Klicka ut ordentligt med röra över bröden.

Garnera med gurka, lite dill samt en citronskiva.

 

Till denna macka “Deep Sea” dricker du:

50° Parallel Riesling Trocken (nr 5824) 89:-

Vill du ha en kanon kniv från Fiskars löjligt billigt? Klicka här!

Så får det bli…

4 kommentarer:

 1. Mattias Holmgren17 februari 2012 11:56

  Kanonbra Fredagsbrev igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mellby Tiptop har endast 210 p , som den stulit i ett sketet montelopp , där skithästar som är helt slut, kan sno åt sig några kr till sin snikna ägare ,med hästar som borde få slippa . Ägare som avundsjukt spyr galla över fina dopingtestade välskötta bra förberedda hästar med hög segerprocent i Kolmården. Jättelallare som vill att hästarnas tränare ska rullas i tjära och fjädrar, samt tjudras vid skampålen och bespottas för att mildra sin skam över egna framgångar.

   Radera
  2. Dennis, Stall Rosa.18 februari 2012 12:10

   Stallchefen svarar:

   Tjena knatten. Kul att du följer Fredagsbrevet. Anledningen till att vi provat monté är bl.a. att vi tror att det passar hästen bra. Vi hoppas att våra framgångar med hästen fortsätter och samtidigt så kommer jag nog fortsatt att "spy galla" över svarttränare och fuskande Djurparkslallare.
   Kram på dig...

   P.S. Om du vill så behöver du inte vara "anonym", du behöver inte vara rädd. Här får ALLA tycka vad de vill.

   Radera
 2. så skönt med människor med lite självdistans, jag tillhör de som verkligen gillade nisse, han gav mig hopp om att såna som jag som gillar trav men som inte är framavlad i branchen kunde utöva "folksporten". men man måste tydligen heta goop,adielsson eller bergh i efternamn, har även sett ett antal lähdekorpis o nån melander o hultmanavkomma! är man inte inavlad måste man tydligen fuska. obs bristen på stora bokstäver beror på lättja så kommentera inte det :)

  SvaraRadera