Fredagsbrev, arkiv

14 oktober 2011

Same same, but different…

Det är fredagskväll här ute på Munsö och tanken var att jag nu skulle sitta i soffan i lugn och ro för att analysera kvällens Idol. Mitt jobb och vårt märkliga samhälle ville lite annat. Jag arbetar ju som bekant på ett låst LVU-hem för tvångsomhändertagna unga tjejer. Det är många, märkliga och ofta tragiska livsöden som jag befinner mig i varje dag på mitt jobb. Ibland så blir det extra tydligt, som idag. Efter lunchen idag skulle jag åka iväg till Stenhamra för att helghandla till avdelningen och de intagna tjejerna.Jag parkerar bilen vid Konsum Stenhamra i eftermiddagssolen. På radion hör jag Magnus Uggla testa partydrinkar inför den stundande helgen, utanför bilen kommer en pappa med sin 17-18 åriga dotter, de har varit inne och handlat och i kassarna kan jag skönja Tacokryddor, köttfärs och gräddfil. Det skall alltså bli en typisk svensk fredagsmys kväll för denna familj. Väl inne i affären ses tydliga spår av fredag och “helgkänsla” i kundvagnar och korgar. Det är så typiskt perfekt och det är så typiskt svenskt. Inget ont i det, jag bara konstaterar detta. Jag handlar till “våra” tjejer. Det har beställts “nyttigt” fredagsmys!. Jag kör på med massor av nötter av olika slag samt en hel kasse med frukt. Det kommer tjejerna att gilla absolut, tänker jag. Jag lämnar Stenhamra och “den perfekta världen” och parkerar snart utanför vår avdelning på det behandlingshem som jag har som arbetsplats. In på avdelningen med hjälp av koder, kort och nycklar. Innanför de härdade säkerhetsfönsterna väntar tjejerna på sitt helgmys. Hade det här varit en helt vanlig arbetsplats så hade jag, likt de jag mötte i alla bilar på väg från Stenhamra, snart varit “klar” på mitt jobb och, även jag på väg hem.

berre11annons

Nu var ju det här inte en vanlig arbetsplats utan en låst byggnad där unga människor under lång tid lever sina, mycket komplicerade, liv i hopp om en lättare och ljusare framtid. Det är mitt i detta jag arbetar. En av tjejerna har mått dåligt en längre tid och flera gånger försökt ta sitt liv inne på avdelningen. Precis som många med henne så har resorna till och från psyket varit många. I stället för “3 fika” så blir det att åka in med tjejen till Psykakuten, igen! Om den svenska psykvården kan jag säga mycket och det kan sammanfattas i, katastrof på många sätt. Det krävs så många Fredagsbrev till detta så jag skulle skrämma bort alla 23 läsare av brevet…

Klockan sju, nu på fredagskvällen har jag och min kollega till slut fått tjejen inskriven på vårdintyg och nu är det åter igen psykiatrin som skall göra jobbet. Det skall poängteras att ansvarig läkare på psyket skrev ut aktuell tjej igår då han ansåg att hon mådde “bättre”. Nu 30 timmar senare så är hon alltså ÅTER inskriven på samma avdelning. På väg ut till behandlingshemmet igen så sitter jag i de sista köerna ut mot Mälaröarna  och i dessa köer ser jag alla dessa “fredagsmys-kassar” guppa så trevligt, så trevligt… Som sagt, det är olika världar vi lever i, trots allt…

Jag håller alltså på att spela in Idol och väntar nu ett tag innan jag kan slå igång tvn. Under tiden tillkommer detta Fredagsbrev. För en liten stund sedan fick jag ett sms från en av Fredagsbrevets trogna läsare. Han undrade vart dagens brev tagit vägen. Denne läsare är travtränare och nyttjar alltid hyrkuskar till sina hästar då han inte kör lopp själv. Jag går därför över till problemet med alla uppgjorda lopp där tränare har med 3-4 hästar i samma lopp och där kuskarna kör helt efter bestämd plan. Micke Nybrink är en av de som ifrågasatt detta otyg och på Aftonbladets hemsida kastar Norrlandsmupparna massor med skit på Nybrink men som vanligt har han rätt. Det ÄR ett otyg som vi måste komma till rätta med om trovärdigheten skall kunna bibehållas i vår sport. Man har talat om att endast låta en häst från varje stall få starta i ett lopp men det är dessvärre fel väg och dessutom omöjligt att efterfölja inom Rikstoton och alla “insatslopp”. Som så oftast så har ut. en enkel och bra lösning på problemet. Här nedan skall jag på ett tydligt sätt beskriva hur man kan göra för att lösa detta direkt!

Vi börjar med förtydliga saken. En hyrkusk är en kille (väldigt sällan en tjej) som har som jobb att åka bakom en häst. För detta tar kusken betalt, närmare bestämt c:a 200:- för ett lopp (och ev. värmning om han kör åt en stortränare, annars får tränaren dra på sig galonbyxorna och värma själv). När Erik Adielsson blir uppsatt på en V-75 favorit nere på Jägersro så kostar det således 200:- för tränaren (ägaren). Detta gäller även när Erik Adielsson får chansen att köra Bauxit Rosa åt undertecknad, samma tvåhundring faktureras. Så här långt är det ju inga konstigheter. En kille som Kaj Widell kan alltså dra in 1 600 – 2 000:- på en tävlingsdag för att köra häst. Sedan kommer själva bonusen. Hyrkuskarna tar dessutom ut provision på eventuella prispengar de kör in! (Tänk om däck firmorna fick procent på inkört via de taxibilar som de byter däck på…) Hur som helst, procent till kuskarna är alltså den självklara bonusen. Själv tycker jag att det borde vara det ena eller det andra. Är de oplacerade kan de ta betalt för åkturen men om de får 5 000:- i procentbonus tycker jag att det stinker när de dessutom tar betalt för åkturen. Ett annat märkligt faktum är att om Adielsson kör åt mig har han en procentsats och när han kör åt Stig H har han en annan, gissa vem som får betala mest…

Tillbaka till problemet med att en tränare har flera hästar i loppen och gör upp dessa ihop med kuskarna. Vi tar nu ett exempel. Timo Nurmos har 4 hästar anmälda i ett lopp på Solvalla. Det är en favorit två halvchanser en outsider och en “kantboll”. Han sätter upp, i tur och ordning, Kontio, Ulf Ohlsson, Daniel Olsson samt Carl-Erik Lindblom. Planen är att Kontio skall köra i spets med favoriten, Lindblom kör outsidern, en häst som är mycket startsnabb. I loppet får vi naturligtvis se hur Lindblom blåser till ledning, kastar sig på rygg och ger bort ledningen till “kollegan”. I mål sitter Kontio som vinnare och smackar i sig 200:- plus procenten på de 30 000:- som var förstapriset Lindblom har redan i programmet räknat ut en fin procent-sudd för ett andrapris. I exemplet så blir Daniel Olsson 5a och Ulf Ohlsson kör en startgunga och blir oplacerad. Stall Nurmos betalar alltså ut procent för en första plats, en andra plats, och en femte plats.

Så här ser det ut idag men i morgon kunde det se ut på ett helt nytt sätt. Nu kommer min enkla lösning!

Vi har samma scenario som ovan med Nurmos fyra starthästar i samma lopp. De kuskar som blivit uppsatta på Nurmos 4 hästar kan först och främst räkna in 200:- var (lika mycket som Erik Adielsson fick när han körde Bauxit Rosa). Nu kommer vi till “grejen”. Nurmos betalar ut all körprovision till den som är FÖRST I MÅL!

Med detta system skulle alltså Kontio köra in 200:- + procent på förstapriset + procent på andrapriset + procent på femtepriset. En bra sudd till Kontio men bara en tvånundring till de övriga. Nu till min fråga. Tror du att Calle Lindblom skulle ha släppt spets till Kontio med detta system? Naturligtvis inte! Plötsligt så kommer ALLA Nurmos kuskar att köra för sitt eget ekipage bästa och inte “Stall Nurmos” bästa.

Håll med om att detta är en kanonidé! Hör av er på mejlen om ni har andra tankar…

Nej, fan, nu skall jag se Idol och säger tack för den här gången. Vinnaren den här helgen är löjligt enkel men det spelar ingen roll. De har “trollat” ute på Yttersta och Hultman har åter igen visat klassen genom att ha Maharajah i 89 % form direkt. Se och njut och få nästan 2 gånger degen för besväret.

Så får det bli…

8 kommentarer:

 1. Marie Olsson, Heby15 oktober 2011 00:46

  Tack för ett riktigt fint Fredagsbrev. Du kan verkligen konsten att gå över alla möjliga olika ämnen och alltid göra dem intressanta och läsvärda. Du e bra Dennis...

  SvaraRadera
 2. Haha det där med procenten var skitbra

  norrlandsmuppen Håkan

  SvaraRadera
 3. Jag tippade Quicksilver senast,då blev det galopp till 13 gånger. Idag satt han klockrent från dödens, är man rätt ute eller är man rätt ute...

  SvaraRadera
 4. Vilken idè! Självklart borde exv Jörgen Sjunnesson bara fått 200kr i ersättning för sitt andrapris i derbyt 2009. Med lite tur hade det kunnat bli ytterligare 200kr till bakom Orechietti i år..:)
  För övrigt tror jag det finns en amatör på Åby som är nöjd med att han satte upp E Adielsson idag och fick tips om byta käk/bett och sen fick uppleva en seger på en V75dag, allt för 200kr och kanske 10% i provision!

  SvaraRadera
 5. Stallchefen svarar:

  Naturligtvis finns det Ytterligheter men ställ gärna frågan till Sjunnesson. "Vill du stå vid staketet när Derbyt går eller vara med och ha chansen att köra in några hundra tusen i körprovision". Jag tror inte att du hittar en enda kusk i Sverige idag som skulle tacka nej och istället stå vid staketet, tror du???

  SvaraRadera
 6. Idén är bra men faller på att många av kuskarna är bästa polare, de delar nog upp den provosion de ska ha ändå :-P

  SvaraRadera
 7. Pengarna kommer in via Stc och deras TDS det blir knepigt för alla kuskar att ordna dessa "svartaffärer" vid sidan om...

  SvaraRadera
 8. Vad tror du Sjunnesson säger idag då?!

  SvaraRadera