Fredagsbrev, arkiv

03 december 2010

8cm snö och allt stannar…

Nog är det väl märkligt? Det ramlar ner några cm snö och är ungefär –8 grader, då stannar Sverige! Här ute på Mälaröarna är det stor cirkus med bussarna. Sedan några år är det engelska “Arriva” som bedriver trafiken åt SL här ute. Det har varit struligt från början. För det första har man ett flertal bussar av “fel” modell ute i nätet. Det är bussar som borde rulla i förorter med farter på 50-70 km. Här ute på landsvägarna står de inte pall utan blir ofta stående längs vägarna. Att det är få bussar ut till oss på Munsö och Adelsö på kvällarna är knappast förvånande. Däremot så är det mer märkligt när man varje kväll möter 2 släckta bussar märkta “ej i trafik”. Varför i hela friden kommer det två efter varandra och varför är de inte tända och “i trafik”? Sedan har vi det där med ledbussar eller inte. Klockan 05:37 en mörk söndagsmorgon kommer buss 312 förbi vår hållplats här ute på Munsö. Det är då oftast en ledbuss (den största modellen). Jag kan tänka mig att det sammanlagt är högst 5 personer som kliver på längs resan in till Brommaplan vid den här tiden på dygnet. En vardag vid tretiden på eftermiddagen när hundratals skolungar trängs vid hållplatserna på Ekerö så kan det istället komma en vanlig “kortbuss”. Hälften av ungarna kommer inte med och får vänta upp till en timme på nästa buss. Det är till och med så att skolungarna promenerar över Tappströmsbron för att ta bussen från hållplatsen innan, bara för att vara säkra på att komma hem! Ett annat problem är chaufförerna. Det finns inte en enda buss som inte är tillknycklad runt om. Det fattas ofta plåtar och luckor längs sidorna och spräckta lyktor är vardagsmat. Många av chaufförerna borde aldrig få sitta bakom en ratt.

När vi nu har lite kallare och snö här ute så förstår ni att det då är kaos! Själv åker jag bara SL buss under tvång eller när alla andra möjligheter är uttömda. Jag imponeras dock av alla dessa skolungar som kämpar varje dag med detta helvete. En del börjar ju resan redan på Adelsö med ett varv runt ön innan färjan tar dem över till Munsö där en skumpig 35 minuters resa väntar (om de inte går på gymnasium inne vid Globen hua…). Sedan är det alltså inte säkert att de får plats på bussen efter skoldagen! Konstigt att en del skolkar. Det finns faktiskt några som har det ÄNNU jävligare. En av ungarna här hemma i huset har en kompis som bor på Birka (Björkö). Då börjar skolresan med båt eller svävare över till Adelsö där en promenad i snöyran tar vid. Efter detta så fortsätter resan enligt ovanstående…

2 nr av PC-tidningen + trådlös ljudöverförare eller digital tv-tuner

Vi går vidare till Idol. Ikväll får vi veta vilka som kommer stå i Globen nästa helg. Förra veckan så ramlade äntligen Linnea ut, precis som jag tippade. I kväll står det mellan Minnah och Olle. Knarkar-Jay är redan klar för Globen. Det spelar tydligen ingen roll att han är en slafsig missbrukare med flottig frilla, ungarna gillar homon ändå. De senaste fredagskvällarna har han dessutom presterat ruskigt uselt men som sagt, han är klar för final. Jag tror faktiskt att Jay kan sätta sig och skita på scengolvet ikväll och ändå gå vidare till Globen. Andra platsen står som sagt mellan Olle och Minnah. På UNIBET är Minnah dunderfavorit att åka men det vägrar jag att acceptera. Supersnygga Minnah ska till Globen, så ÄR det bara. Vi får fina 3 gånger degen om Olle åker och som vanligt så kan ni registrera er och lira här!

julis

2 åring slaktad pga. vaddå? För en tid sedan så blev en 70 årig amatör olyckligt sparkad av sin häst efter ett jobb på Rättvikstravet. Hästen flyttades till Kajsa Frick där man sedan bestämde sig för att slakta hästen! Kajsa säger, “– Vi tog bort den, den gick till slakt. När en häst gör sådana där grejer så går det inte att lita på dem. Det var en huligan”. Men vänta nu. Vad innebär “dumma grejer”. Hästen skall ha “attackerat” personal osv. När man talar om “den smågalne” Quarcio du Chene så görs detta med glimten i ögat. Kanske bara för att han är framgångsrik och i händerna hos kunnigt hästfolk. Inte för att jag vill ifrågasätta Kajsa men nog verkar det en aning drastiskt. Hästen kom väl lös och skenade efter olyckan nyligen. Kanske det skulle behövts lite tid att låta pållen komma till ro. Innan olyckan så verkar det ju som att 70åringen “klarade av” hästen till fullo. Att kalla en 2årig häst “huligan” känns bara fånigt. Nej, vi måste komma ihåg att hästar är, just hästar och inga maskiner. Riktigt hästfolk är snart en stor bristvara inom sporten och det är inte bra.

Över till veckans Grotesco!

Mer Frick. Det visar sig nu att Kajsa Frick hoppar av projektet på Östuna. Detta är förstås tråkigt. Hon kunde faktiskt vara en av få som skulle kunna förvalta och bibehålla Jims verksamhet. Nu hoppas man bara på att någon annan tränare tar chansen och övertar. Med Jim i ryggen så är kunskapsvolymen säkrad men räcker det? Idag är det ju mest mediatränade “entreprenörer” som blir travtränare och det är en helt annan femma.

Annat nu. Sami Saarela har tomboxar på Sundbyholmstravet. Girigbukarna på TNT stable har flyttat hästarna till Kolgjini. Man försöker dölja girigheten genom att mumla om “hårda banor” och annat trams. Det var väl precis lika hårda banor på vintern hos Nurmos? Men då var det tyst på mupparna. Det innebär alltid en risk när man drar igång en träningsverksamhet med en storägare i botten. Vi skall komma ihåg att de flesta hästägare i landet är rätt korkade. Uffe Nordin hade ju bröderna Langemar (Stall Lamar) som storägare en gång i tiden och det höll på att skita sig helt. Det är få tränare som kan vara “boss” över sina ägare. Stig H är en av dessa. Vem har väl glömt den där gången 1987 när Stig H med Utah Bulwark fick knappt stryk av stallkamraten Mack The Knife i SM på Åby. Ägaren till Utah, Ivo Malmgren, kom ner till stallet efter loppet och hävdade att Stig H inte kört “för fullt” med Utah. Stig H knäpper då loss hästen från duschhallen och lämnar över Utah till en förvånad Ivo mitt på stallbacken. Som sagt, Stig H ÄR boss över ägarna. Eller som Lutfi Kolgjini har sagt, “-det är ganska skönt ibland att ha några dra-åt-helvete-miljoner på fickan”. Sami Saarela har inge sådana miljoner och det blir en tuff tid ett tag framöver och ett uns av skadeglädje kan nog infinna sig om Ludde misslyckas med hästarna…

Nej mina vänner. Nu får det räcka för idag. Ni har väl inte missat Stall Rosas Adventskalender! Där kan ni tävla med bildfrågor varje dag ända fram till Julafton. Det spelar ingen roll om ni missat de första frågorna det är bara att hoppa på. De tre som har flest rätta svar vinner fina priser och jag kan nog lova att det blir knepigt att få alla rätt. Kalendern finner du här! Jag lämnar här en superskön dunderspik till V-75 på Halmstad i helgen. I sista avdelningen sitter Svenne Banan i spets efter hundra meter och stannar där i mål. Pållen heter, Oberon Eastwind och ger 17 gånger smöret!

tnt

Så får det bli…

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar