Fredagsbrev, arkiv

01 oktober 2010

Friad, men oskyldig?

Godisboxa den du gillar

Den 17 juli 1989 dömdes Christer Pettersson till livstids fängelse för mordet på dåvarande Statsminister Olof Palme. Som vittne åberopades hans hustru Lisbeth som stod en meter från skytten och som dessutom själv blev beskjuten. I Hovrätten så friades sedan Christer Pettersson då det inte gick att “bevisa” någon skuld. Detta trots ett vittne som stått öga mot öga med Pettersson.

 En septemberdag 2009 kom Mats Alm brännskadad ut ur ett skogsområde vid riksväg 80 i Dalarna. Inne i skogen fann man sedan Mats försvunne sambo död och uppeldad. Alm hade massor med spännande historier kring hur själva “brasan” uppstått. Det gick senare i rätten inte att “bevisa” att Alm varit skyldig till mordet. Han blev således friad “i brist på bevis” Idag väntar Mats Alm på sin sambos livförsäkring som tecknades strax innan hon mördades.

 I torsdags friade Hovrätten Åke Svanstedt och hans muppar på samtliga åtalspunkter. Detta gjordes “i brist på bevis”. Betyder detta att Pettersson, Alm och Svanstedt är OSKYLDIGA?

Vi kan i alla fall konstatera följande:

Ett tiotal vittnen säger sig VETA att Svanen använt grisfösare.

En av Svanstedts anställda har själv erkänt att han använt grisfösare på hästar då han arbetade hos Åke.

Åke Svanstedt är den enda som BEVISLIGEN ljugit i Tingsrätten då han under nästan hela rättegången förnekade att han använt sig av grisfösare. Han blev till sist tvungen att erkänna detta men hävdade då att “-det var länge sedan”.

Nu är det väl tänkt att travsporten skall försöka “glömma” den här historien och sedan skall vi gå vidare som om inget hänt. Fegisarna i Hästsportens hus kan andas ut och ryggdunkarna kan börja svärma kring vår gröne mupp igen…

Nu pratar Åke åter med media. En liten “gråt ut” kan ni läsa här!

Jobba hemifrån!

Kan man glädjas åt en trafikolycka?  Ja visst kan man det. Ett gäng med kriminella element bestämde sig igår för att genomföra ett rån mot en guldsmed i Varberg. En har redan avlidit och två ligger skadade på sjukhus. Det verkar som att synden straffar sig. Läs mer här!

Nu är man då hemma efter en månad på Phuket och jag kan inte säga att jag längtat hem en enda sekund. I går kväll när man klev ut på Arlanda så blåste kalla höstvindar och planeringen inför nästa resa ner påbörjades redan vid köerna på E4an på väg ner…

 Kriteriehelg som sagt och traditionsenligt så kommer här ett av Stallchefens största kriterieminnen. Håll till godo!

 

****************************************************************************

Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxige Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen.

Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på. Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill ni veta en hemlighet? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på Solo Hagen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner i karleden. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet då. Om du tittar på en målbild från loppet så syns det klart att knäkappan sitter i karleden på Solo Star! Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.

Fler minnen från den söndagen.
Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så kommer ni garanterat mötas av en extremt energisk parkeringsfunktionär (ibland står han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekar med HELA handen. Denne man var en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.

Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det ölhak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där press centret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.

Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek, -kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. -Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg loppet tillsammans på samma tak..

Denne fd. polis ser vi alltså, än idag på Solvalla där han, med outslitlig pondus dirigerar in bilarna på grusplanen. Sommartid sitter han nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps och letar vinnare. Vi är fortfarande goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet...

 

**********************************************************

På e-post skörden att döma så var ni ganska många som klev in på Stallchefens klara vinnare på Färjestad förra helgen Det var kanske därför som Global Kitten “bara” gav dryga 14 gånger degen. Nu är det kriteriehelg på Solvalla och helgens klara vinnare fick jag via sms redan på Arlanda i går kväll. I 4e avdelningen så skall Mellby Turbo vinna med 4 längder. 9 gånger kan vi räkna med och det får väl anses vara ett ok odds.

Nej nu får det räcka för den här gången. Ha en trevlig Kriteriehelg så hörs vi igen nästa fredag. Om nu undrar så vinner One Too Many Svenskt Travkriterium 2010.

 

Så får det bli…

.

5 kommentarer:

 1. Du som vet varför har du inte vittnat. Tacksam för svar,men som vanligt du snyftar bara

  SvaraRadera
 2. Tacka fan för det om man är oskyldigt anklagad att man vill sluta

  SvaraRadera
 3. Markus Nilsson3 oktober 2010 16:07

  Klart som bara den att Svanstedt är skyldig till det som alla vittnat om att han gjort. En av hans tidigare anställda har ju erkänt och blivit dömd för att, på order från Svanstedt, använda grisfösare på hästar i Åkes stall.
  Att sedan Silbersky lyckas finta bort rätten är tyvärr en annan sak. I travet är Åke för alltid dömd!

  SvaraRadera
 4. De flesta ser väll inte Åke som dömd som du tror pajas.

  SvaraRadera
 5. Varför har vi både tingsrätt och hovrätt i Sverige när vi har experter på TV4 som vet mer om det som inträffar inom travsporten.

  SvaraRadera