Fredagsbrev, arkiv

06 augusti 2009

Våga prova nytt...

Lira sköna "head to head" spel i travloppen!

Vid onsdagens lunchtrav nere på Kalmar så var allt som vanligt. Johhny Takter vinner lopp genom att fuska, dubbelt dessutom. Att Takter hänger tömmarna över fotstegen och låter hästarna bryta ut 5 spår över upploppen är vi ju vana vid. När det gäller kurvorna på banan så är det helt annan kontroll på tömföringen. Som regel så kör Johhny innanför ett tiotal pinnar i varje lopp och det resulterar oftast bara i löjligt låga böter. Med Black Ridge Ally vann Takter under eftermiddagen på Kalmar. Dels så körde han innanför bangränsen och över upploppet kom de patenterade småsparkarna längs hasen på pållen. Skitböter för fusket att "gena genom svängen och skitböter för att lilla tossingen "ramlat ur" fotsteget. Segern fick han naturligtvis behålla ändå...

För ett tag sedan så talade Erik Adielsson om problemet med temposänkningarna i loppen. Att inte få sänka tempot för mycket i förhållande till första 500m är ju något som man länge kört med i USA. Erik hade en tanke om att något liknande kanske borde införas i Sverige.

Som det ser ut idag när nästan alla hästar kan gå en 10 speed och med banor prepareras för att bli snabbare och snabbare så blir loppen mer och mer ointressanta. En sommarkväll på Solvalla avgörs 90 % av alla lopp inom 200 meter från start! Taktik, spårlottning, catchdriverförmåner och liknande ligger till grund för de flesta loppens utgång.

Här kommer tre förslag till rättvisare, roligare och mer utslagsgivande lopp i travsverige:


1: Längre distanser.
När löparna samlas i startblocken inför en VM-final på 100m så gäller det hundradelar av en sekund. En skakning i vadmuskeln när startskottet går av och chansen till seger är för alltid förlorad. Under ett marathon lopp däremot kan löparen kliva av banan och slå en drill och sedan komma ut igen för att slutligen vinna loppet. Gunde Svan körde en gång ur banan ut i skogen under en fem mil och bröt armen i fallet. Han kravlade sig upp i spåret igen och kunde ändå strida om medaljerna med ena armen innanför nummerlappen på magen!

Det är precis samma sak i travloppen. Kom inte och säg att Prix dÁmerique är avgjort efter 200 meter körda. Längre distanser ger kuskarna fler chanser att söka möjligheter för sin häst och chansen att den bästa hästen faktiskt vinner blir betydligt större. Således borde 1 640 meters lopp vara väldigt få och lopp över 2 640, 3 640 och kanske ännu längre borde bli betydligt fler...

2: Harva upp banorna.
En seger är alltid en seger. En "bra tid" är egentligen ointressant. Var banan tung? Kördes det långsamt där framme? Osv. Att dagens banor är mycket snabba känner ju alla till men vem är det egentligen som vill ha det så? Inte hästarna i alla fall. Skaderisken för djuren är betydligt större nu, när man kör i 10 tempo i loppen. "Farten dödar" stämmer utmärkt på dagens travlopp. Om man harvade upp banorna några sekunder så skulle det ge hästarna ett skonsammare underlag. Starka och vältränade hästar skulle få större chans mot de hästar som "bara" springer på talang. Loppen skulle, precis som det blir under höst och vinter när banorna ibland blir riktigt tunga, bli betydligt intressantare att följa. Jag väntar med spänning på den bana som vågar ta det första steget och sätta harven "asfalten"...3: Prispengar vid etapp seger.
Det här är egentligen den absolut smartaste idén av dessa tre! Jag har tidigare lanserat den men ingen sportchef har ännu vågat ringa Stc och be om lov för ett test. Tanken är mycket enkel. Lägg om prisskalan så att den som leder varvet kvar får ett pris. Är det 50 000:- i första pris så ger man 25 000:- till den som "leder" varvet kvar. Jag är säker på att ingen kusk sätter sig lugn i dödens 1 200m kvar om det vankas 25 000:- 200 meter längre fram! Precis som vid målgång så är det bara att köra igång målkameran när de närmar sig mållinjen varvet kvar. Det blir garanterat körning i loppen på ett helt nytt sätt!


Nackdelar? Jag kan faktiskt inte se några. Visst, att anmäla sin häst på tillägg minskar ju chansen ordentligt till denna "extrapremie" men vem vet? Om det är ett 2 640meters lopp så kanske grabbarna där bak sänder direkt! Det blir garanterat drag i loppen i och med detta.Det tråkiga med idéer är att de bara blir just "idéer" om ingen vågar testa dem. Har vi någon sportchef som vågar ta första steget? Eller finns det någon tät travälskare ute på banan som skulle kunna tänka sig att sponsra ett försök med prispengar till ledaren varvet kvar. Kanske vår käre Gabrielsson skulle ta och ställa sig framför sig själv i "Draknästet" och lansera idén?!Nu har de "apatiska barnen" dragit igång igen. Jag betvivlar hela spektaklet. När migrationsverket släppte lite på dammluckorna så piggade barnen på sig direkt och nu när det täppts till en aning så blir ungarna genast sängliggande... Jag fattar ingenting. Här hemma i Sverige är det väl inte barnen som sköter kontakten med myndigheterna? Det är väl föräldrarna?! Vilken ond förälder lägger då oro och osäkerhet i famnen på sina barn? Antagligen samma föräldrar som skickar in ungarna i butiker för att själa. En annan märklig sak är att det, i princip, bara är barn från en folkgrupp som drabbas...Har ni provat att lira head to head? Det är riktigt kul och dessutom lönsamt. I de flesta travlopp finns det olika "head to head" lir. På V-75, V-65 och liknande så är det ofta flera olika kombinationer att välja på. Det är fasta odds och mupparna som sätter oddsen är ofta ute och cyklar. Det var ju denna typ av lir som Robber Bergh och kollega Ulf sysslade med uppe på Bergsåker en gång i tiden när planerade blystyrningar duggade tätt. Det rann nog ner en hel del kulor i deras fickor då.


Som spelare är det ganska lätt att få in liren. När man gjort ett lir att en häst skall vara före en annan i loppet så kan det bli riktigt spännande. Tänk att du lirar en Sobrilström som skall vara före en Luddehäst. Örjan limmar fast sig i smeten och verkar bli oplacerad när Ludde plötsligt kör en gunga på väg fram 300m kvar! Vips så får du in liret ändå... Som sagt, ett riktigt kul lir. prova här!


Nere på Visbytravet så har Blixt af Brushult startat, i princip, varenda tävlingsdag! Inte sedan tidigt 80tal då Roland Jansson och Urban Eriksson gnuggade runt Bars Bay och Zarragon har vi sett ett sådant flitigt tävlande på Guteovalen. Det är en bragd av Pär att lyckas hålla Blixten fräsch under så många starter och det är då extra kul att segern till sist kom på torsdagskvällen. Stallchefen skriker grattis till Nestor Hassborg...Pär Hassborg.
Gammal är äldst!
Dags att säga adjö för den här gången. Ha en trevlig helg så hörs vi igen nästa vecka.
Förra helgen så skulle Jorma vinna med Focus ÅS. Tyvärr så går inte det när hästen kommer ut i så taskigt skick. Till helgen på Solvalla så får det bli ett lir via info från säkrare källor.
Hur bortglömd kan en häst bli i en V-75 final? Ungefär lika mycket som Meadow Zoot i sista avdelningen! Här snackar vi vansinnestempo första varvet och allt under 20 gånger får ses som ett manipulerande med indikatorn!
Så får det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar