Fredagsbrev, arkiv

27 september 2013

Kriteriehelg…

Jag vill börja detta Fredagsbrev med att hurra lite extra för Solvalla och dess travprogram till söndagens tävlingar. En mycket elegant fram och baksida med tjockt strukturpapper och med guldtext! Lyxigt och snyggt…

Så var det dags för årets stora Kriteriehelg med massor av toppsport för alla travälskare. Trav Kriteriet och Trav Oaks är som bekant det finaste man kan vara med i om man har en treåring i sin ägo. Det är inte alls så enkelt att plocka fram en häst för detta och att sedan lyckas pricka form till uttagningarna är en konst i sig. Om allt sedan stämmer i finalen så är den totala lyckan gjord! Det är då med stor glädje jag finner att två Gotlänningar är med och krigar i dessa fina lopp. Björn Röcklinger hängde i Pär Hassborgs stall som grabb och om jag minns rätt så fick han ofta hänga med hem på “lunch” till Pärra om dagarna. Detta var alltid en kulinarisk upplevelse av sällan skådat slag. En klassiker i köket var Pärs paradrätt, grillkorv med pommes. Tillagningen gick till så att två påsar pommes östes ut på en plåt där ett gäng grillkorvar fick äran att ligga på toppen. Skjuts in i ugnen på högsta värme för att spara tid och vips, så var lunchen klar. Eller klar förresten, nja… Pär brukade lägga sig på soffan och vila en stund och efter ett tag tittade han på klockan och ropade att, “det måsta vara klart nu”. Det var alltså tiden som fick avgöra, inte själva anrättningens beskaffenhet. Resultatet varierade stort varje gång. Ibland serverades vi korvar så svarta och “krispiga” att man fick bita både en och två gånger för att få isär köttstången. Pommesens övre lager var i samma skick och i brun/svart kulör. Lite längre ner på plåten kunde man dock gräva fram lite pommes som hade nästan naturlig färg dock med den skillnaden att konsistensen gick åt det mosiga klibbiga hållet. Andra gånger när vi hade mindre med tid så var korven ljummen och helt utan “stekyta” dock då med krispiga pommes, fast detta berodde oftast på att de ännu inte tinat upp…

Det var luncherna hemma hos Pär Hassborg på den gamla goda tiden. Idag är Björn Röcklinger tränare på Solvalla och har verkligen blommat ut och blivit en mycket duktig tränare och jag håller mina tummar för att det blir gotländska framgångar i årets Trav Oaks.

Även Henrik Hoffman var flitigt i Hassborgs stall på den tiden. Minns inte om även han fick ta del av Pärras kokkonster men det är inte alls omöjligt. Hoffman driver ju som bekant en stor rörelse på ön men bara för att man har mycket häst betyder det inte per automatik att framgångarna kommer. Under några år kunde jag faktiskt tycka att det var lite klent på den fronten men med tiden så har resultaten blivet bättre och bättre. När man nu lastar från Skrubbs för att åka upp till Solvalla för att vara med i Svenskt Travkriterium så behöver ingen fundera längre. Det är verkligen starkt gjort och det vete tusan om det inte kan bli så att det hänger en stor lagerkrans utanför stallet nere på Skrubbs nästa vecka. Då får Hoffman bjuda grannen Pär på en riktig fin-lunch…Kriteriehelg som sagt och traditionsenligt så kommer här ett av Stallchefens största kriterieminnen. Håll till godo!
****************************************************************************
Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxige Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen.

Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på. Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill ni veta en hemlighet? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på Solo Hagen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner i karleden. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet då. Om du tittar på en målbild från loppet så syns det klart att knäkappan sitter i karleden på Solo Star! Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.

Fler minnen från den söndagen.
Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så kommer ni garanterat mötas av en extremt energisk parkeringsfunktionär (ibland står han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekar med HELA handen. Denne man var en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.
Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det ölhak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där press centret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.
Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek, -kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. -Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg loppet tillsammans på samma tak..
Denne fd. polis ser vi alltså, än idag på Solvalla där han, med outslitlig pondus dirigerar in bilarna på grusplanen. Sommartid sitter han nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps och letar vinnare. Vi är fortfarande goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet...
_____________________________________________

Vill du ha en gratis 5:2 kokbok?!

Nej mina vänner, nu laddar vi för en fantastisk helg med fina unghästar i centrum. Själv håller jag på och filar för fullt på Mellby Agent som gör debut för oss på Romme nästa tisdag. Lördagens V75a på Solvalla håller hög klass och Panne de Moteur borde ju vara stenandes klar på hemmabanan men spelas tyvärr ner lite för mycket för att det skall kunna bli riktigt intressant. Som tur e så har jag en tyngre sten att skicka iväg. I 3e avdelningen vurmar man för Miss Sue V och även Tarzans häst. Detta resulterar i att Beatasine från sitt fina innerspår kan sopa omkull sina tjejkompisar till 9 gånger gruset. Tackar!

Så får det bli…