Fredagsbrev, arkiv

13 april 2018

Bokklubben som blev till smulor...

Svenska akademin. Hoodilady, hoodilady. Maken till stollerier har man väl aldrig sett och hört. Personligen har jag inte haft något större intresse att följa denna sekt, har bara förstått att det är lite som "Odd Fellow" eller Svenska Frimurare Orden. En brokig skara människor med vek eller bara skev självbild. I dessa kretsar finner de sedan sina gelikar och kan agera ut som de Vuxenlajvare de är. Den enda gången vi ute i verkliga livet hör något från sekten är då det varje år öppnas en stor tung dörr på glänt och vi antingen får se en knytblus eller "gubbskarf" göra sig redo för att kungöra vem som tilldelats Nobels litteraturpris. När sedan namnet på en totalt okänd pennfajtare från andra sidan jordklotet (ibland någon mer obskyr som lever sitt liv i en koja eller grotta) ropas ut så kommer det obligatoriska sorlet och "förståsigpå mumlandet" från den skara körkortslösa och svartklädda muppar som lydigt väntat. Annars är det tyst, så tyst kring sekten. Nu har det dock blivit liv i luckan när ledamöter på löpande band valt att kliva av spektaklet. Igår kunde vi se en kedjerökande Kristina Lugn hasta förbi medieuppbådet likt en sliten Janis Joplin (dock med färre tänder i behåll). Det där är alltså en del av den "svenska akademin". Tillåt mig le en smula...

Över till trav. Jag träffade nyligen en gammal vän som precis som jag varit aktiv inom travet under LÅNG tid. Till skillnad från jag själv som mest opererat på "bredden" inom travet så har min vän sin aktiva tid på elitnivå. Vi kom in på det här med travsporten  2018 och hur det ser ut idag. Naturligtvis kom vi fram till att det VAR bättre förr, om man nu med bättre menar roligare! Idag körs det trav på tomma travbanor osv. men själva sporten då hur mår den? Ja, hästarna mår i alla fall INTE bättre. Så mycket ofräscha hästar som är ute och tävlar och så fort detta sker så kommer de gamla vanliga ursäkterna. "-Han gillar inte banan", "-hon brukar skärpa till sig när det bli lopp" m, m. Vi ser ofta hästar som går balanserade på ett sätt som absolut avslöjar att de är ofräscha. Ser du Murphybländare eller huvudstång på en häst så är detta ett teckan på att hästen INTE är riktigt fräsch. Jag VET att jag nu kommer få en massa mejl från tränare som säger att en del hästar "-springer snett utan att vara ofräscha" men det är lika mycket skitsnack som det här med "-speciellt rörelsemönster" och annat tjafs. En frisk och fräsch häst springer rent och rakt. Vissa tränare har en fäbless för att köra på djuren gaffelband och senskador medan andra mest producerar ledförslitningar. Om du tittar riktigt noga på värmningar, provstarter, lopp och framför allt utrustning så kan du ganska enkelt lägga in tränarna i "rätt fack". Idag går det så ruggigt fort i loppen samtidigt som aveln gått så långt att man har halverat antalet gånger hästen gått i vagn innan den är startklar. En mycket tråkig utveckling som vi skulle kunna bromsa om vi började tävla på långsammare banunderlag. Jag har tjatat om det hur länge som helst men naturligtvis inget gehör. På Solvalla klagar ett flertal på att banan redan börjat göras för hård i jakten på snabba tider. Om dryga månaden kommer c:a 500 hästar att leverera extrema prestationer under den helg då Solvallas oval förvandlas till betong...

En fuskare av rang fick nu sitt straff förlängt efter att ha dopat sina hästar. Fabrice Souloy är saknad av, ingen...

Patrik Sjöberg är irriterad. Han fick ju ingen direkt fart på sin kuskkarriär, detta trots att flertalet ryggdunkande aktiva "lovat" honom uppsittningar. Ti hi. Urgulligt Patrik, urgulligt.

Idag inleder vi Stall Rosas bildtävling. Det hela är mycket enkelt. Varje fredag läggar vi här upp en bild från en travcamp och frågan är enkel. Vilken travtränare huserar på gården. Du skickar in ditt svar på Stall Rosas Facebooksida. På tisdag klockan 21:00 presenteras vinnaren.

Skicka ditt svar via "meddelande" på Stall Rosas Facebooksida

Näe mina rosa fina vänner. Nu är det dags att styra mot Värtahamnen där helgens travkryssning till Tallinn inleds till kvällen. Det blir som vanligt en kanonhelg med travsport garanterat befriad från skramlande Jänkarvagnar och barfotababblande tipsnissar. Innan jag lämnar er så kommer här en klaring till helgens V75a från Jägersro. I femte avdelningen skall Robber Bergh tydligen ha stenklart med Aileron. Vi lutar oss mot detta och inkasserar 4 gånger spettekakan. Ut i solen och njut nu.

Visste du förresten att den fanns en tid när Mona Sahlin sånär blev landets Statsminister.

Så får det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar