Fredagsbrev, arkiv

02 september 2016

Att vara tvåa på bollen är fullständigt ofarligt...

Travsportens fegisar. Förra fredagen skrev jag om lärlingen som misshandlat en kvinnlig arbetskollega ett flertal gånger i stallet och äntligen kom detta upp till ytan. Lärlingens agerande överlåter jag till andra att kommentera och på diverse sociala medier görs detta vitt och brett. Men hur ser det ut bland aktiva, media samt travsportens egen organisation ST? Jo, här har vi ett gäng bruntungade ryggdunkare som har förtvivlat svårt att stå upp för någonting alls. Efter att jag i förra Fredagsbrevet tog upp detta så poppade det upp ett flertal kommentarer från dessa. Aftonbladet har känt till allt i några veckor, så även rödbyxan Lennart Persson och hans knattereporter men hua så tyst det varit. Men nu, då det “kommit ut” så kastar sig alla på “lägg ut-knappen”. Nu håller även ST på att krumbukta sig åt alla håll för att hålla ryggen fri. Vad våra aktiva krönikörer som Adielsson, Tarzan, Goop, Stig H m. fl. anser får vi naturligtvis inte veta, de BRUKAR inte säga så mycket, om det kan påverka ryggkliandet. En riktigt tråkig historia där ingen är vinnare. En sak är i alla fal klar som korvspad. Man skall vara snäll mot djur och ge fan i att slå tjejer, kan man inte hantera detta så är man inte mycket värd. Och är man arbetsgivare till en sådan person och inte vidtar omedelbara åtgärder så hamnar man på samma skitstack…

Över till Best Western Hotels, eller rättare sagt Gustaf Frödings hotell i Karlstad. Här försökte en anställd attackflata försöka göra ett statement genom att likt STASI porta en “oliktänkande”. Boppers gamla basist Peter Jezewski knagglar på med diverse spelningar och efter att ha medverkat som artist på SD:s fest tidigare så meddelar man från hotellet i Karlstad att hans inbokade spelningar kommer att annulleras om han inte “tar tillbaka” sitt stöd för SD. Tidigare skrämdes ju Jan Johansen bort från SD-festen efter att PK-muppar och andra ryggradslösa genast hotade honom. Nu har dock ledningen från Best Western kontaktat Gustaf Fröding Hotell och meddelat att de kommer att uteslutas från hotellkedjan om de inte genast tar tillbaka tokeriet kring Jezewski. Hotellet har nu bett Mr: Boppers om ursäkt men han väntar fortfarande på en offentlig sådan! Tänk att det skall vara så svårt att få dessa ängsliga muppar att förstå att de är en allt mer minskande skara som snart dött ut. Ebba Busch Thor har nyligen offentligt konstaterat att SD INTE är ett “rasistiskt” parti och när till slut Fru Batra drar in hakan och kammar till sig så har vi snart en ny allians som tillsammans kanske kan ställa i ordning det här landet innan ALLT hopp är ute! M + SD + KD = Sant…

Vi lämnar tråkigheterna och går över till roligare saker. Förra helgen var jag och sambon bjudna på delikata kräftor hemma hos Hultman och hans Carina. Förutom en fantastiskt trevlig kväll med god mat & dryck bland härliga vänner så kändes det otroligt skönt att se att Stefan nu så sakteliga är på väg tillbaka. En tung väg återstår naturligtvis men den är jag övertygad om att han kämpar sig igenom, pass upp. It's not over until the fat lady sings…

På måndagsmorgonen for vi upp till Boden för att träffa några av våra glada resevänner från tidigare resor. Hasse och Lotta var helt fantastiska och de tog oss med på flera utflykter, och då de båda är tidigare aktiva inom travet så fick vi se lite hästgårdar och besöka några tränare för att sedan på tisdagskvällen avnjuta riktigt vardagstrav i en härlig atmosfär. Boden var kanon!

Över till helgens stortrav. Derbyt skall avgöras och i år blir det en sömnig variant där Jorma får en behaglig åktur med Readly Express. Som traditionen bjuder så kommer här nedan min lilla historia om hästköpet på Derbyauktionen 1983.

---------------------------------------------------------------------------------------

Nästa år är det 34 år sedan jag åkte ner med min ungdomskärlek och farsan med nattåg till Malmö och ropade hem en “kanon” på auktionen. Året var 1983 och jag jobbade hos Uffe Nordin där jag hade pappas och min pålle, Bussig Pärup. Det var dags för Derbyauktion nere på Jägersro och när jag bläddrar i katalogen ser jag till min stora glädje att Doris Gunnarsson, Höör skall sälja Bussigs halvsyster “Epona Pärup”. Jag blev i eld och lågor och lade in en massiv kampanj på farsan som redan hade knepigt att finna förtjänsten i storebror Bussig.

 I Uffes stall jobbade även Mia “Tummen” Wahlberg och hon hade, precis som Åke Lindblom varit över i mattpiskarlandet och jobbat. Eponas pappa var, Count´s Pride. En helt ny hingst som kommit till Lassagården. Nu var det så fiffigt att Tummen sett hästen live i USA så hon kunde verkligen rekommendera honom som hingst. Sagt och gjort. Pappa bokade en resa till Kanarieöarna i samband med vår tågresa ner till Malmö. Annette och jag låg i sovkupén och lyssnade på farsans näsfanfarer som skulle få Nils Landgren så avundsjuk så han hade knäckt sin trombon över knäna. Väl framme i Malmö så kastade farsan in sin väska och tennisrack i en box på stationen och det bar iväg med taxi ut till Jägersro. 

Det var dags för en stor 2årings auktion ute på Jägersro och ridhusläktaren var full med folk. Pappa hade redan hunnit med några bira och satt bra uppe på läktaren medan jag och Annette var nere vid boxarna och tittade på den vackra 2 åring som var själva objektet. Vad vi inte visste var att denna flicka var identisk med den häst som Göran Edlund, bara några dagar tidigare hade sprutat upp ett framknä på och sedan lastat ner till auktionen.

Count´s Pride var ju ny och oprövad som hingst i Sverige och jag hade sagt till pappa att vi skulle hänga med till 20 000:- men inte längre. De startade på 17 000:- och det tog bara några rop innan vår limit var nådd. Jag gick besviken upp till pappa på läktaren och sa att det bara var att glömma affären och han höll med. Med hängande huvud gick jag ner till volten där man gick runt med den vackra Epona Pärup samtidigt som buden bara höjdes. Till slut var det två kvar som bjöd och den ena var Bo W Takter. Klart att den där trollkarlen ska få henne med, tänkte jag uppgivet. Det bjöds “25” och Takter kontrade med “26”. Direkt hördes “27” uppe från läktaren och Bosse avvaktade lite innan “28” blev bjudet. Så där höll det på tills Takter ropat “35”. Man hörde “första”, “andra” och……. “38” !

Epona Pärup gick iväg för 38 000:- och det blev INTE Bo W Takter som köpare. Jag gick upp till läktaren där farsan satt med en ny öl. “-Hon blev i alla fall på tok för dyr så det är inget att deppa för”. Farsan nickade förstående och svarade, “-ja, vi hade ju satt 20 000:- som max så det var inte mycket att göra”. Det blev tyst en kort stund sedan säger pappa, “-jag vet vem som köpte hästen” . “-Vem då?” undrade jag. “-Jag måste ta en taxi till stationen och hämta väskan och tennisrack, jag skall vara på Kastrup om en timme, du och Annette får ordna med en transport hem till vår nya häst”.

Farsan hade alltså bestämt sig för att Epona skulle komma med hem till sin storebror och hade Bo W Takter inte en chans! Du kan nog ana hur stolt och glad Stall Rosas unga tränare var när vi beställde transport upp till Solvalla av Sören Persén. Väl uppe på Solvalla så ville Uffe Nordin gärna provköra vårt nyförvärv. Ulf hade ju en förkärlek för Lassagårdens hingstar (vem har väl glömt när Uffe hade med sig Langemar ut till Lassagården och kom tillbaka med hela årskullen efter “Fashion Blaze”. Uffe var mycket imponerad av Epona Pärup och det verkade som att vi nu hittat en blivande stjärna.

Året efter flyttade Uffe Nordin till Frankrike och jag hamnade ute på Drottningholm med Stall Rosas två springare. Epona Pärup hade blivit en riktig kanon om inte hennes högra framknä satt stopp. Jag tog min licens med henne och körde även mina första lopp med Epona. Tyvärr så blev det bara ett fåtal starter innan vi fick lägga ner hennes tävlingskarriär. I aveln lämnade Epona några riktigt fina hästar varav Tarzan köpte den första.

Count´s Pride blev sedan en av Sveriges bästa avelshingstar genom tiderna och redan i hans andra kull här hemma fanns en Derbyvinnare i form av, Jet Ribb! 2 dagar efter att vi ropat hem Epona Pärup så står Bo W Takter i vinnarcirkeln nere på ett regnigt Jägersro efter att ha vunnit Svenskt Travderby med Micko Fripé…

 
Epona Pärup.

---------------------------------------------------------------------------------------

Det om detta. Innan jag slår igen för den här gången måste jag påminna dig om att det nu är hög tid att göra en intresseanmälan till vår travhelg nere i Berlin i november! Det är en kanonresa som alltid blir riktigt kul. Vi har tre platser kvar och det vore jättekul om du ville hänga med oss ner! Vill du veta mer? Klicka här.

Nu tackar jag för mig och önskar er en härlig sensommarhelg. Vi avslutar med en klaring till lördagens V75:a nere på Jägersro. I andra avdelningen har vi en karamell i Västerbovivann! Kör Uhrberg felfritt och om det sedan blir hårt tempo så GARANTERAR jag att Västerbovivann kommer att gå det snabbaste slutvarvet. 47 gånger Tjäratabletterna.

Visste du förresten att man i Karlskrona låter 60 åriga “flyktinggubbar” bo tillsammans med sina 13 åriga fruar.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar