Fredagsbrev, arkiv

06 april 2012

Glad Påsk!

Jag vill börja med att önska alla rosa vänner en riktigt glad Påsk!

Ett behandlingshem endast för kriminella, missbrukande Romer, kan det vara något? “Katja” och “Ingrid” tror i alla fall det. De arbetar som behandlingsassistenter och har nu öppnat ett behandlingshem som “specialiserat sig” på Romska tjejer. Enligt “Katja” och ´”Ingrid” så skall det här vara mumma för själen för dessa brudar. Jag arbetar ju själv, sedan många år, på ett behandlingshem för just unga tjejer och vad fördelarna skulle vara med en behandlingsform där man endast jobbar med Romer kan jag i alla fall inte se. Vi pratar nu om unga tjejer som hamnat helt “vid sidan” av ett fungerande samhälle och liv där vi arbetar stenhårt för att försöka få dessa tjejer att komma tillbaka till det sunda och “riktiga” livet. Tillbaka till ett samhälle och socialt sammanhang där de kan komma vidare utan droger och kriminalitet. “Katja” och “Ingrid” vill göra precis tvärs om. De vill selektera ut “de sina” och befästa ett utanförskap för unga människor som redan från start vuxit upp i en kultur där tillit till samhället INTE står på agendan. Att bedriva behandling av missbrukande, ofta kriminella ungdomar där jag törs påstå att just tjejerna har det ÄNNU svårare är på gränsen till raketforskning. Det är ett oerhört svårt jobb där det krävs kunskap, “bredsyn” och en stark vilja att förändra. Att då bedriva en behandlingsform där hörnstenarna består av utanförskap, särprägel och “vi och dom synsätt” är dömt att misslyckas så ni, kära “Katja” och “Ingrid”, när ni lekt klart så får vi ta över. Läs mer om “Katja” och “Ingrids” projekt här!

ki

“Katja” och “Ingrid” fixar biffen.                Foto:P4,Stockholm.

vattnig

Vi rullar över till travet. I veckan som gick så tog Svanstedt 7 segrar på raken nere på Axevalla. Matts Olsson på Expressen smällde upp en helsida där han trummade ut att “-det skall inte gå att ta sju raka vinster 2012”. Jo då det gick tydligen utmärkt. Olsson fortsätter, “- det var heller inga vanliga bonnlopp”. Jo då, det var precis vad det var. Bland de tränare som Svanstedt slog i dessa lopp ser vi, Johan Sedström, Stefan Pettersson (a), Olof Granath (a), Jenny Eriksson (a), Tomas Kästel (a), Katarina Aurell och Stefan Persson. Inte direkt gräddan av svensk travtränarkår.

Jo, jag gillar att hacka på Svanen det vet ni. Dels för att han kört med grisfösare i träning, dels för att han beter sig mycket illa när han bojkottar sin kunder (spelarna) i media efter att ha blivit sur när man lade ut hans kommentar efter Drottning pokalen då han sa att kan kört sin häst i loppet för att hjälpa en annan av stallets hästar till en bättre placering (typ, seger). Sådant har jag mycket svårt för. Så, som sagt. Jag hackar gärna lite extra på honom fast det var inte det jag gjorde just nu! Nej, jag håller med om att det är en stor bedrift att vinna sju lopp i rad men när Matts Olsson antyder att det är “tuff konkurrens” på Axevalla en tisdagskväll i början av april så måste jag få hosta till lite. Jag skulle vilja säga att det är en betydligt tuffare bedrift att ta en dubbel eller t.om. en trippel på Solvalla och det gör ju inte Svanen “så värst” ofta. Det är samma sak med Bergharn. Han hävdar att det är stenhårt uppe i “Norrland” men när han är nere på Solvalla brukar det inte ramla in så många segrar.

Nej, det är väldigt ojämnt ute i landet och om man tittar lite närmare på travloppen så känns det nästan som att det börjat bli tuffaste nere på Jägersro! Under många år så var det klent där nere men de senaste åren har en markant förbättring skett och det kanske är Albanen som mer och mer sätter standarden.

Vi fortsätter på Peps Perssons tema, “Hög standard”. Skulle Yarra Boko svika i helgen (det gör han troligtvis inte) så ser Olympiatravets final löjligt klen ut även om de mutar upp några franska statister som körs bort. De flesta har ju redan sagt ungefär som man säger när man pratar migrationspolitik. Man startar med “-asså, jag e inte rasist va, men…”. Likadant är det med Olympiatravet. “-Asså, inte för att Jasper Lane och Clear Sign skall behöva be om ursäkt va, men…”. Nej det behöver de inte göra, vi HAR kanske inte så mycket “bättre” hästar i landet just nu. Quarcio Du Chene är ett knepigt kapitel. Tidigare var han ett yrväder som ofta ställde till det för sig men då kunde han blåsa till med både 10 tider och 11 tider. Nu har man fått harmoni i hästen men han knatar idag 13 tider på slaka linor. Om man vinner med en längd över Elliot Hall så vet jag inte om det skall kallas “klass”?!

Nej, det troliga är att Yarra Boko pulveriserar motståndet i finalen och jag blir inte alls förvånad om Jasper Lane kniper en plats! I och med det så kan vi blicka fram mot årets Elitlopp som ligger dryga månaden framåt och jag undrar om det har set klenare ut någon gång? Jag ser i alla fall fram emot att få se en glimmande guldtand bakom en rejäl fux när bilen börjar rulla den där söndagseftermiddagen och då får man akta “tassarna” på Timetosaygoodbye…

Hotellen snart fullbokade till Elitloppshelgen! Boka dina rum till garanterat lägsta pris här!

Till helgens V75a uppe på Romme har jag fått en riktig goding att singla. Tarzan lastar upp ett gäng där det finns MINST en vinnare. redan i första avdelningen, närmare bestämt. Lill-Goop får en behaglig åktur med Long Night och det är inte omöjligt att vi får 9 gånger påskägget på den…

Jag avslutar med Fredagsmackan. Den här gången blir det “Påskamacka”.

 • 4 skivor kavring
 • 4 ägg (ekologiska)
 • 1 burk anjovis
 • Smör
 • 1 burk Creme Fraiche
 • Isbergssallad
 • Svartpeppar
 • Persilja

Bred på smör på en kavring.

Lägg sedan ut salladsblad på brödet.

Lägg ut ett skivat kokt ägg.

Klicka över lite Creme Fraiche.

Lägg över några anjovisfiléer.

Toppa med lite persilja och svartpeppar.

Till denna macka “Påskamacka” dricker du öl:

Jämtlands Påsköl (nr 1399)

Öl, Ale
25:30:- exkl. pant.

 

Så får det bli…

 

 

3 kommentarer:

 1. trav-xperten7 april 2012 02:28

  Så du tycker inte peter untersteiner,flemmin jensen,preben m.m är tillräckligt motstånd för svanen? samt dom AMATÖRER du nämner slår dina resultat med hästlängder. Dina siffror är ju förträffliga. 3 utselade vinnare på 17 år samtliga tagna i p21-lopp. Där svanen snackar vi om konkurens....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallåj min vän. Nja, lite fel i statistiken har du allt. Fast du skall kanske inte jämföra mig med Svanstedt.
   Puss och Glad Påsk.

   Radera
 2. trav x-perten8 april 2012 22:54

  Förlåt att jag missade en seger till stallet, Rätt ska va Rätt 4 segrar på 17 år varav den senaste för 11 år sen. Självklart ska en Amatör som dig inte jämföras med Svanen. Men du tillhör säkert den absoluta botten av amatörer i sverige (resultatmässigt). Det finns original som skitamatören från Tranemo och en massa andra sköna lirare ute i landet som slår dina siffror med hästlängder. Sen att du är så negativ mot Svanen för som du påstår använt grisfösare, Du liksom jag vet att även Mäster Nordin på din tid hos honom använt detsamma och fler med honom på 70 o 80 talet. Därmed inte sagt att jag försvarar Svanen om han nu har använt detta.

  SvaraRadera