Fredagsbrev, arkiv

19 augusti 2011

Kom igen nu Ludde...

Lutfi Kolgjini är alltid "Lutfi Kolgjini". Han är en våt dröm för travsportens media folk. Han har alltid "något att säga". Hade det varit Albanen som vägrat media istället för den gröna muppen så hade travsportens "journalistkår" kunna halverats. Jag gillar Ludde men ibland vet jag inte riktigt var han står, han "rasar" mot det mesta. Nu är det travsportens idé om en "hästombudsman" som Ludde anser är "- ett stort skämt". Det var inte så många dagar sedan som samma Alban fick någon form av hederspris för arbetet mot dopning (i en sport där hästar får anabola). Läs mer om Luddes uttalande här!

Ludde sktiver att travhästarna i Sverige har det bättre än de aktiva själva. Det kan säkert stämma för de allra flesta men långt från alla. Kolgjini jobbar i en helt annan verklighet än de allra flesta aktiva inom sporten och det är bara i ett tiotal stall i hela Sverige där obegränsade tillgångar gör att man kan hålla en helt fantastisk nivå på hästhållandet. Hur det ser ut i småstallen bland tränare och amatörer är en helt annan femma. Vi har läst om tränare som bundit fast föl vid träd som bara kunnat invänta döden i ett iskallt Jämtland, vi har läst om Djurparkslallare som trycker i pållarna anabola, vi känner till fuskare från Västgötaslätten som strömmat sina hästar i träning osv.

För mig är det en självklarhet att vi skall ha en hästombudsman som granskar hästhållningen i landet. Sedan Länsstyrelsen tog över från Jordbruksverket så har en helsickes massa djur fått fara illa och travsporten har man oftast inte tittat på alls. Det finns regelverk kring det mesta och så även inom hästhållningen. Det är storlekar på boxar, foder, ventilationer och mycket annat som är reglerat med lagar och regler men en hästombudsman skulle kunna titta lite närmare och förbi detta. När Lähdekorpis hästar blöta efter avduschning kastas in i bussen 20 minuter efter att de gått i mål uppe på Solvalla en sen onsdagskväll för en lång nattresa ner till Halmstad så är det säkert inom alla regler och lagar men är det schysst mot springarna? Ok Kari. Är det så att de får sova kvar på Solvalla efter varje tävlingsdag så har det blivit bättringar?! Det här är bara ett exempel på hur man faktiskt kan och bör granska hur våra hästar har det. Hur många barfotakörningar som resulterar i blödande hovar missar banveterinären? Hur ser det ut med de rostiga taggtrådshagarna på norra Gotland? Hur många 2 gradigt halta hästar kommer ut i provloppen runt om i Sverige varje vecka? Hur många hästar blir stående utan vatten under de varma sommardagarna ute i hagarna? Hur behandlas unghästarna ute på gårdarna när de skall köras in?

Det finns hur mycket som helst att granska och hålla koll på om vi skall kunna säkerställa att ALLA pållar i landet har det bra, inte bara de som står nere på Våmb eller utanför Enköping...

Nej, Ludde, var glad för detta initiativ istället, du kommer med största sannolikhet aldrig att behöva ha med någon hästombudsman att göra.

Vi går vidare till en ny fråga. Var har alla stenhårda stjärnhästar tagit vägen? Har vi bara toppavlade divor ute på banorna nu som bara presterar när de får gå barfota, får smörlopp och allt serverat? Haase Svensson sa en gång när han, med cigarillen i mungipan gled ut till defileringsvolten med Betina Hedevang, "- hon mördar dom". Idag är det annat ljud i skällan. "- det är positionerna som avgör", "- kan inte gå barfota den här gången och då blir det svårt". Bortförklaringarna är många och jag undrar var våra RIKTIGA krigare tagit vägen.

När Tarzan får ett lite tyngre lopp med "Propellern" så är det slaka tömmar och en virvlande sursvans som beskådas över upploppet. När samme Tarzan lyckas klämma sig ner till ett rygglopp och en smörlucka 150m kvar då blir det "säker" seger. I onsdags fick Torvald Palema gå utan rygg sista varvet och vad jag hörde så spottade han ut bettet över staketet 400m kvar så det tog i bakhuvudet på en stackars flicka på läktarplats. Upploppet var i klass med Smaragd Rosas SÄMRE prestationer. Som sagt, de riktiga krigarna blir färre och färre och loppen blir tråkigare och tråkigare. Och vet du vad? Jag har lösningen på problemet men det kommer jag ta en annan gång.

När Nurmos tar en tränartrippel en tävlingsdag så gäspar jag. Om Svanstedt vinner 5 lopp nere på Åby så är det samma sak men när jag ser att Roger Hassborg tar en trippel på Skrubbs eller när Raffe Karlstedt nosar ut Ludde på Solvalla så ryser jag! Tänk så mycket roligare det blir...

Vill du ha en gratis kryssning? Varsågod!

Nej mina vänner, jag måste vidare. På söndag startar Mellby Tiptop på Esklils och om han vinner så blir i alla fall jag inte förvånad. Om ni vill vara med på en sån karamell så behöver ni kanske ett inslag i plånkan redan under lördagen. Redan i första avdelningen så får ni en goding. Det är åter Fredrik Bly Larsson på Caballion och galopprisken ökade genast med 78 % När man då ser Lass Inspiration till över 15 gånger så blir jag riktigt yr av mumma. Vi kliver in och njuter av föreställningen och om Fredde kör ett lugnt jobb med Cabbe efter sin galopp så hinner även han se Conrads uppvisning, från första parkett.

Så får det bli...

7 kommentarer:

 1. Håller med dig till 100%
  Ludde har nog missat nåt, det finns tyvärr många hästar som blir illa behandlade.
  Jag tycker om tanken med hästombudsman, hoppas bara att rätt man/kvinna blir utsedd.

  SvaraRadera
 2. Som vanligt en massa skit snack.Dennis vinner din lus så är travet totalt på väg utför snacka om att behöva en travets ombuds man stakars krake

  SvaraRadera
 3. Som ja sagt Dennis han kommer aldrig att vinna ett loppp i din äga. Snacka om pys puncka sen Normos

  SvaraRadera
 4. som vanligt ljuger du Ingen vart skadad på läktaren av Torvald Men du är väl uppp född på lögner

  SvaraRadera
 5. Stallchefen svarar:

  Hmmm. Ljög jag när jag skrev att någon fått bettet i huvudet när Torvald spottade ut det i onsdags? Skarp iaktagelse. Puss.
  P. S Svanen körde blankt på romme

  SvaraRadera
 6. Carl-Olof Engqvist20 augusti 2011 09:46

  Bra Fredagsbrev igen! Klart att vi skall ha en Hästombudsman.

  SvaraRadera
 7. I söndags fick Mellby Tiptop gå utan rygg och vad jag hörde så spottade han ut bettet över staketet 800m kvar så det tog i bakhuvudet på en stackars flicka på läktarplats

  Norrlandsmuppen Håkan

  SvaraRadera